Esecul din Harkov a creat furtuna la Moscova: „Fie am fost tradati, fie armata noastra nu este apta de lupta”. Se cere chiar si „o lovitura nucleara de avertisment” asupra Insulei Serpilor

analize

Esecurile militare ruse din ultimele zile in estul Ucrainei au provocat un soc in randul segmentului radical de la Moscova, asa-zisii ‘ulii’, care au pus la indoiala in mod public strategia Kremlinului, comenteaza marti France Presse intr-o ampla analiza citata de Agerpres.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a cerut marti celor care isi exprima criticile ‘sa fie foarte atenti’ pentru a ramane ‘in cadrul legii’ care ii pedepseste sever pe cei care ‘discrediteaza’ armata.

Declaratia sa intervine pe fondul unei avalanse de reactii, uneori virulente, in urma retragerii fortelor ruse din regiunea Harkov, in nord-estul Ucrainei, in fata contraofensivei fortelor Kievului.

Ministerul rus al Apararii a dezmintit orice fel de fiasco, evocand mai degraba o ‘regrupare’ de forte. Dar nici posturile televiziunii de stat, relee fidele Kremlinului, nu si-au putut ascunde confuzia.

Astfel, dupa cucerirea orasului Balakleia de catre fortele ucrainene, sambata, Vladimir Soloviov, unul dintre principalii propagandisti rusi, a apreciat ca situatia este ‘serioasa, dificila’.

Altadata de neconceput, editorialisti, analisti, bloggeri si oficiali care sustin cu indarjire ofensiva in Ucraina si-au inmultit criticile in platourile de televiziune si pe retelele de socializare.

Liderul pro-Kremlin al Ceceniei, Ramzan Kadirov, adeptul unei linii dure in Ucraina, a criticat ‘greselile’ comise – potrivit lui – de catre generalii rusi, intr-un mesaj audio adresat celor 2,4 milioane de abonati ai sai pe Telegram.

‘Daca nicio schimbare nu se face astazi sau maine in modul de desfasurare a operatiunii militare speciale, va trebui sa iau legatura cu cei care se afla in fruntea Ministerului Apararii sau cu cei care sunt in fruntea tarii pentru a le explica care este situatia pe teren’, a adaugat el.

In randurile opozitiei, strivite de represiunea interna care insoteste ofensiva din Ucraina, criticile s-au inmultit de asemenea.

La Sankt-Petersburg, alesii locali au cerut Dumei de Stat (camera inferioara a parlamentului rus) sa declanseze procedura de destituire a lui Vladimir Putin, o cerere care nu are nicio sansa de izbanda, potrivit observatorilor.

Noutatea insa rezida in multiplicarea criticilor provenind din cercurile nationaliste ruse.

Fulguranta contraofensiva ucraineana a produs un soc, chiar daca nu este vorba de primul esec al fortelor ruse, care au fost nevoite sa se retraga din regiunea Kiev in martie, inainte de a-si pierde nava amiral in Marea Neagra in aprilie.

Egor Holmogorov, un comentator adept al ofensivei in Ucraina, declara ca exista doar doua explicatii posibile: fie ‘am fost tradati’, fie ‘armata noastra nu este apta de lupta’.

‘Este absolut imposibil sa invingi Ucraina cu resursele cu care Rusia incearca sa lupte, cu metode de razboi colonial in care se folosesc doar profesionisti si mercenari, fara o mobilizare’, a afirmat in cursul unei dezbateri televizate Boris Nadejdin, fost deputat, inainte de a fi intrerupt pe un ton taios de un alt invitat.

In fata dificultatilor, cei mai inversunati sustinatori ai ofensivei cer de acum Kremlinului sa apese pe accelerator in Ucraina.

Bloggerul Maxim Fomin, care semneaza sub pseudonimul Vladlen Tatarski si este urmarit de peste 400.000 de persoane pe Telegram, a cerut o ‘lovitura nucleara de avertisment’ asupra Insulei Serpilor in Marea Neagra, de unde soldatii rusi s-au retras in luna iulie.

In timp ce autoritatile au incarcerat sau au fortat sa plece in exil pe cei mai multi dintre reprezentantii de prim-plan ai opozitiei liberale, aceasta avalansa de critici se pare ca nu constituie o amenintare pentru Vladimir Putin, potrivit AFP.

Tatiana Stanovaia, fondatoarea R.Politic, un centru de analiza politica independent, apreciaza ca riscul in acest stadiu pentru puterea rusa este foarte limitat.

Dar daca situatia de pe front in Ucraina se deterioreaza in continuare ‘cu pierderi, infrangeri, retrageri, relatiile dintre acesti ‘patrioti’ si autoritati va pusa serios la incercare’, a declarat ea.

Iar profilul acestor noi detractori ar putea complica actiunea de reprimare, subliniaza ea.

Caci, contrar opozitiei liberale, ce putea fi ‘strivita (fiind infatisata) ca un adversar ideologic si purtator de cuvant al Occidentului’, un asa-zis protest patriotic ar putea sa fie ‘perceput ca legitim’ in Rusia, sustine experta citata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: