Este ceva DUBIOS in eliberarea lui Piedone. Inspectia Judiciara s-a sesizat

news

Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu pentru verificari in cazul eliberarii din arestul preventiv a fostului primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone si a celor doua functionare din primarie, persoane acuzate in dosarul „Colectiv”.

Verificarile IJ vor viza atat activitatea judecatorului Constantin Luchian Constantinescu, de la Curtea de Apel Bucuresti, cat si a procurorului de sedinta din acest caz.

Sesizarea din oficiu a IJ vine ca urmare a relatarilor din mass-media cu privire la posibile abateri disciplinare in legatura cu modul in care Curtea de Apel Bucuresti a instrumentat si solutionat miercuri cauza avand ca obiect masuri preventive in dosarul ”Colectiv”.

Lucrarea a fost inregistrata distinct la Directia de inspectie judiciara pentru judecatori si Directia de inspectie judiciara pentru procurori.

„Verificarile prealabile urmeaza a fi efectuate in conformitate cu dispozitiile art. 45 alin. 2, 3 si 4 lit. b din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, si ale art.12-19 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrarilor de inspectie de catre Inspectia Judiciara. Mentionam faptul ca etapa verificarilor prealabile este o etapa premergatoare cercetarii disciplinare, competenta Inspectiei Judiciare fiind, potrivit prevederilor art. 45 alin. (3) si (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, de a stabili daca exista indiciile savarsirii de catre magistrati a unei abateri disciplinare si de a se pronunta dupa caz, in functie de rezultatul verificarilor”, se arata intr-un comunicat al IJ transmis joi Agerpres.

Curtea de Apel Bucuresti a decis miercuri definitiv eliberarea din arest a fostului primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone si a celor doua functionare din Primaria sectorului 4 — Aurelia Iofciu, sef Serviciu autorizari comerciale, si Luminita Larisa Ganea, functionar in cadrul aceluiasi serviciu.

Curtea de Apel Bucuresti a admis contestatiile formulate de cei trei la decizia de arestare din 7
noiembrie luata de Tribunalul Bucuresti, respingand, ca nefondata, propunerea DNA de arestare a celor trei.

Potrivit DNA, in calitate de primar, Piedone si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, constand in incalcarea dispozitiilor legale privind apararea impotriva incendiilor, prin aceea ca a emis acordul de functionare 3909/14.01.2015 si autorizatia de functionare 369/14.01.2015 necesare desfasurarii activitatii de catre SC Colectiv Club SRL, la punctul de lucru din strada Tabacarilor nr. 7, sector 4, Bucuresti.

Prin aceasta, Piedone a cauzat vatamarea drepturilor si intereselor legitime ale unor persoane fizice si ale Primariei, in urma carora reprezentantii SC Colectiv Club, care au putut desfasura activitati de alimentatie publica, au obtinut un folos necuvenit in cuantum de 62.298 lei.

Procurorii sustin ca, pentru a autoriza functionarea, Cristian Popescu-Piedone a emis cele doua acte administrative prin atestarea unor imprejurari necorespunzatoare adevarului, in sensul ca SC Colectiv Club SRL ar fi indeplinit cerintele legale necesare avizarii.

In acelasi timp, cele doua functionare din Primarie, Aurelia Iofciu si Luminita Ganea, l-au sprijinit pe primar in emiterea celor doua acte administrative, cu incalcarea dispozitiilor legale si prin atestarea unor imprejurari necorespunzatoare adevarului, in sensul ca cea din urma le-a intocmit, iar prima le-a avizat.

In cadrul procesului de saptamana trecuta de la Tribunalul Bucuresti, Piedone le-a cerut judecatorilor sa nu fie arestat, deoarece are probleme cu sanatatea (afectiuni cardiace).

De asemenea, avocatii au sustinut ca fostul primar este nevinovat, deoarece el a semnat doar formal autorizatia de functionare in cazul clubului Colectiv, iar responsabilitatea verificarii documentatiei ar apartine subordonatilor sai.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: