„Este exact ca la Babilon”. Augustin Zegrean explica ce se poate intampla in actuala criza guvernamentala

analize

Fostul presedinte al CCR, Augustin Zegrean, afirma ca Viorica Dancula poate sa ramana premier si in conditiile in care Parlamentul ca refuza sa ii aprobe remanierea guvernului. Premierul poate fi scos din functie, cu tot cu cabinet, numai prin motiune de cenzura, alta situatie nu exista, subliniaza Zegrean.

Situatia creata prin plecarea ALDE de la guvernare ne duce la solutiile date de articolul 85, alineatul 3 din Constitutie – remaniere guvernamentala. Pentru ca prin aceasta remaniere se schimba compozitia politica a Guvernului, presedintele nu poate sa semneze decretul de numire a noilor ministri decat cu aprobarea Parlamentului.

Fostul presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean a explicat pentru HotNews.ro ca nu este vorba despre un vot de incredere pe care trebuie sa il obtina premierul in Parlament, ci merge acolo pentru aprobarea remanierii, in legislatia din Romania neexistand institutia votului de incredere.

Ce variante sunt:

Daca Parlamentul aproba remanierea, presedintele este obligat sa semneze decretele de numire a ministrilor.

Daca Parlamentul respinge remanierea, ramane actuala formula guvernamentala, nu pica Guvernul, ramane cu ministrii actuali, iar premierul propune interimari, care nu pot sta mai mult de 45 de zile.

„Prim-ministrul este in functie si nu poate fi scos din aceasta calitate decat prin motiune de cenzura. Solutia fireasca pentru caderea Guvernului este motiunea de cenzura. Numai asa cade Guvernul si poate fi pus un nou guvern, pentru ca astfel se poate tari asa mult si bine, cu ce mai ramane din acest guvern. Este exact ca la Babilon: Doamne, daca vrei sa ii pierzi incurca-le limbile”, a declarat Zegrean.

Teoretic, Cabinetul Dancila ar putea ramane la Palatul Victoria pana dupa alegerile prezidentiale.

Mai mult despre: ,

Comentarii: