„Este fara noima”. Testarea in masa pusa la cale de Firea NU va fi sustinuta financiar de Ministerul Sanatatii. Numeroase riscuri

news

Proiectul care presupune testarea unui esantion al populatiei Bucurestiului nu este asumat de Ministerul Sanatatii, ci de Primaria Capitalei si de Institutul Matei Bals si nu are deocamdata avizul ministerului, a declarat pentru Digi 24 ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, care a tinut sa se distanteze de metoda de testare folosita in acest studiu epidemiologic.

Intrebat daca Ministerul Sanatatii isi asuma testarea care se va face in Bucuresti, ministrul Sanatatii a spus ca studiul pentru Bucuresti este in pregatire si de acesta se ocupa Institutul Matei Bals, INS si Primaria Capitalei. „Ramane sa vedem, cand va fi finalizat acest proiect al studiului, sa ne dam un acord in functie de necesitatea lui, dar si de specificitatea acestui test”, a spus Nelu Tataru.

Intrebat daca acest test poate fi desfasurat si fara avizul Ministerului Sanatatii, ministrul a spus ca el poate fi realizat, in masura in care si-l asuma Primaria Capitalei.

„Noi, ca minister, avem o serie de testari pe care le facem dupa un algoritm, dupa o ancheta epidemiologica pe care incercam sa o extindem la fiecare caz nou aparut, precum si la contactii acestora. Institutul National de Sanatate Publica, precum si Matei Bals pot face studii epidemiologice in context de pandemie pentru a putea previziona sau a preveni adevarate efecte negative”, a adaugat el.

Totodata, intrebat cine va cumpara testele pentru acest studiu, ministrul a raspuns ca banuieste ca Primaria Capitalei si ca Ministerul Sanatatii nu va cheltui fonduri pentru recoltari sau pentru teste in cadrul acestui proiect. Ministrul da de inteles ca se teme ca populatia, in urma unor eventuale teste rapide care ar iesi negative la coronavirus – teste a caror fiabilitate este oricum mai mica decat a celor facute cu aparate Real Time PCR – , se va relaxa si isi va slabi vigilenta in privinta protectiei fata de virus.

„Avem in acest moment in vedere ca o testare trebuie sa existe, in conditiile unei anchete epidemiologice. Nu o testare in masa, fara a avea o noima, sa spunem. Sunt testate anumite categorii, sunt izolate anumite categorii. Vor urma ca anumite categorii din izolare sa poata reveni mai devreme, cand avem doua teste negative in societate si implicit pentru cadrele medicale ma refer, dar trebuie sa inteleaga toata lumea ca aceste testari sau, eu stiu, un rezultat negativ nu poate inlocui o izolare, nu pot inlocui in niste masuri de precautie, precum nu pot inlocui la un moment dat nici acea distantare sociala pe care ne-am impus-o si restrictiile pe care le vedem”, a mai afirmat ministrul Sanatatii.

In urmatoarea Ordonanta militara, pe care guvernul o pregateste odata cu apropiata intrare in scenariul 4 al epidemiei de coronavirus, Ministerul Sanatatii va propune regulile sugerate de INSP legate de testare si carantinare, dar si de spitalizarea celor testati: daca au simptome sau nu, daca au peste 65 de ani etc.

In ceea ce priveste studiul pentru testarea unui vaccin pentru noul coronavirus SARS-CoV-2, la care va participa si Romania, acesta va incepe peste aproximativ o luna, la nivel national, pe persoane sanatoase, pe baza de voluntariat, a confirmat Nelu Tataru in interviul, acordat sambata, pentru Digi 24.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a sustinut sambata ca testarea in masa a bucurestenilor va incepe cel mai probabil la jumatatea saptamanii viitoare si ca vor fi folosite teste rapide, dar care sunt omologate si care vor fi achizitionate „din surse validate de catre Institutul Matei Bals”.

Firea a spus, la Digi 24, ca vor fi testate peste 10.000 de persoane, inclusiv persoane care locuiesc in Capitala, dar care nu au aici domiciliul stabil. Esantionul va fi ales pe baza unor studii realizate impreuna cu Institutul National de Statistica, nu presedintii asociatiilor de proprietari vor fi implicati in selectarea celor care vor fi testati, a precizat primarul general al Capitalei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: