„Este greu sa mai avem incredere in Guvernul Dancila”. Influent europarlamentar strain, despre preluarea presedintiei Consiliului UE de catre Romania

politica

Autoarea raportului privind statul de drept in Ungaria, Judith Sargentini, avertizeaza ca este greu ca partenerii europeni sa aiba incredere in Guvernul Dancila. Judith Sargentini, din grupul Verzilor, a declarat intr-un interviu acordat Realitatea TV ca, Palatul Victoria nu pare dispus sa ia masurile necesare in domeniul justitiei.

„Comisia de la Venetia – un centru de reflectie al Consiliului Europei, cu specialisti in constitutionalism – este destul de ingrijorata si cere ca aceste schimbari care sunt propuse in sistemul vostru judiciar sa nu aiba loc. Cred ca ar trebui cu totii sa analizam foarte bine criticile Comisiei de la Venetia si as vrea ca premierul sa isi retraga propunerile”, spune europarlamentarul Judith Sargentini.

Raportorul pentru Ungaria, Judith Sargentini, se asteapta ca viitoarea rezolutie a grupurilor politice din Parlamentul European, ce ar urma sa fie adoptata luna viitoare, sa transmita un avertisment dur Bucurestiului. Ea a subliniat ca prevederile Ordonantei de Urgenta pentru legile justitiei nu sunt suficiente.

Din punctul sau de vedere, desi este bine ca Romania renunta sa o ia pe calea Poloniei in privinta varstei de pensionare a magistratilor, prevederea privind anii de experienta necesari pentru procurorii DNA nu convinge institutiile europene. Ea a acuzat Guvernul de la Bucuresti ca nu pare dispus sa ia masurile necesare.

In ceea ce priveste presedintia romana la UE, situatia se anunta dificila, din punctul de vedere al europarlamentarului.

„Va trebui sa negociem cu Guvernul roman, incepand din ianuarie, tot felul de norme legislative si este greu sa ai incredere in partenerul tau in negocieri, atunci cand simti ca in tara oprima vocile democratice”, spune Judith Sargentini.

„Am toata increderea in functionarii vostri publici, dar au nevoie de o busola morala din partea Guvernului, iar din acest punct de vedere, sa vedem ce se intampla”, a completat ea.

Europarlamentarul a avut un mesaj clar pentru Bucuresti.

„Aveti mare grija si oferiti-le cetatenilor romani ceea ce merita, adica stat de drept, democratie si drepturile omului”, mai spune Judith Sargentini.

Eurodeputata olandeza s-a declarat dezamagita si de discursul lui Klaus Iohannis, pentru ca nu a fost suficient de dur, intr-o perioada in care asta asteapta romanii de la el.

Comentarii: