„Este un guvern in foame de bani castigati usor”. Dacian Ciolos reactioneaza revoltat fata de intentiile lui Tudose privind Rosia Montana

news

Dacian Ciolos si Platforma Romania 100 reactioneaza cu severitate fata de intentiile lui Mihai Tudose de a retrage includerea Peisajului Cultural Minier Rosia Montana pe lista patrimoniului mondial UNESCO. 

Ciolos subliniaza ca prin aceasta actiune, PSD dovedeste ca patriotismul afisat in campania electorala a fost unul de fatada, „asezonat cu nationalism desantat, populism ieftin sau garnisit cu fasole si carnati”.

„Patriotismul este asumat si tradus in actiune, nu vanturat in campanie, asezonat cu nationalism desantat, populism ieftin sau garnisit cu fasole si carnati.

Modul in care coalitia PSD-ALDE va trata dosarul Rosia Montana, inclusiv ca o consecinta a inconsecventei unor guverne din care au facut parte sau pe care le-au sustinut in ultimii 19 ani, va fi proba lor de patriotism. Unul inclusiv, unul bazat pe valori reale sau unul selectiv si pe interese.

Sigur, nu am mari asteptari, pe de o parte avand in vedere antecedentele PSD si ALDE pe acest dosar, pe de alta, urmarind un guvern in foame de bani castigati usor, fara grija pentru ceea ce-o sa vina dupa ei, cand nu vor mai fi la guvernare.

Rosia Montana este un element cheie al patrimoniului istoric si identitar al Romaniei. Oamenii de acolo vor avea un viitor mai bun daca acest element este pus in valoare, daca Rosia Montana cu cei peste 2000 de ani de istorie ai ei este promovata ca parte a patrimoniului cultural mondial intr-un program de dezvoltare durabila.

Cred ca asta asteapta comunitatea de acolo, asta asteapta societatea, nu un premier care sa le vorbeasca de ‘gropite’, ‘rame’ si ‘mostenirea libelulei’”, a scris Dacian Ciolos pe Facebook.

Iata si comunicatul Platformei Romania 100:

„Platforma Romania 100 respinge categoric afirmatiile false si defaimatoare facute de premierul Mihai Tudose in legatura cu demersurile de includere a Peisajului Cultural Minier Rosia Montana pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Totodata, Platforma Romania 100 considera ca atitudinea defetista in fata Gabriel Resources/Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) si retragerea dosarului de la UNESCO dovedesc inca o data ca Guvernul PSD-ALDE nu guverneaza in interesul tarii.

Litigiul initiat de Gabriel Resources/RMGC impotriva statului roman are la baza exclusiv presupuse incalcari ale unui tratat bilateral de investitii prin acte savarsite de guvernele care au condus Romania incepand cu anul 1998. Pretentiile Gabriel Resources/RMGC sunt cauzate de inconsecventa acestor guverne, in majoritate conduse sau sustinute de PSD. Incercarea domnului Tudose de a pune responsabilitatea litigiului cu RMGC pe umerii guvernului Ciolos este induiosatoare, dar profund gresita.

Platforma Romania 100 ii reaminteste Premierului Mihai Tudose ca statul roman este suveran si are obligatia sa protejeze interesul public. Lucrarile de salvare, protejare si de punere in valoare a patrimoniului cultural din zonele protejate prin lege sunt de interes national. Includerea Peisajului Cultural Minier Rosia Montana pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO ar dovedi intregii lumi valoarea inestimabila a Rosiei Montane si locul ei in patrimoniul cultural universal.

Istoria de peste 2000 de ani, multietnica si pluriconfesionala a Rosiei Montane, careia ii stau marturie casele, bisericile, strazile, galeriile romane, vestigiile istorice, obiceiurile, careia ii sta marturie insasi comunitatea actuala, formeaza impreuna o adevarata amprenta identitara nationala si un peisaj cultural unic in lume. Bagatelizarea acestui subiect in interviul acordat de Premierul Tudose si reducerea lui la „gropite”, „rame” si „libelule” este nedemna de Prim-ministrul Romaniei si, mai ales, denigratoare la adresa unui simbol al patrimoniului identitar national”.

Premierul Mihai Tudose a declarat marti ca nu crede ca statul roman va pierde in procesul cu Gabriel Resources, care cere despagubiri de 4,4 miliarde dolari pentru nedemararea proiectului exploatarii aurifere de la Rosia Montana si a acuzat Guvernul Ciolos ca in ultimele zile de mandat a inaintat actele necesare catre UNESCO pentru a declara toata zona arie protejata natural, motiv pentru care nu se vor mai putea face exploatari de zacaminte acolo in cazul in care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie protejata natural.

„Eu nu cred ca vom pierde (procesul cu Gariel Resources – n. red.) (…) Ei invoca foarte multe investitii facute, dar investitiile le-au facut in: salvam patrimoniul de acolo, au mai facut o biserica, au platit niste oameni. Ei au tras acum linie, au adunat toate acele cheltuieli si au zis: uite cat am investit noi. Stai putin ca tu ai spus ca investesti in mailing, in sapat dupa aur, nu in spoturi la TV, nu in drumuri, nu in muzee (…) Una e sa sapi si alta e sa-ti dam voie sa faci orice. Ei, chiar orice nu merge”, a declarat Mihai Tudose la Romania TV, citat de news.ro.

Tudose a spus ca fostul premier Dacian Ciolos ar trebui sa dea explicatii cu privire la decizia de a cere la UNESCO declararea zonei Rosia Montana ca arie protejata natural.

„Poate il intrebati si pe domnul Ciolos de ce in ianuarie, inainte sa plece, in ultimele zile, toata zona a declarat-o arie protejata natural si a trimis hartiile pe la UNESCO. Adica nu mai sapi o gropita acolo nici sa sapi dupa rame, ca e arie protejata, lucru care probabil ca va conta la acel arbitraj. De ce a facut-o nu stiu, dar probabil ca va trebui sa raspunda dansul (…) El era seful la tribul acela de tehnocrati, ala destept care ne tot da lecti acum. Sa spuna ca habar nu a avut, lucru pe care tind sa il cred, pentru ca nu prea stia ce se intampla pe acolo, dar intrebam atunci pe celebrul ministru al Mediului (…) Pe 4 ianuarie, in guvernarea ingrozitor de foarte tehnocrata s-a intamplat acest lucru. Era inca guvernul Ciolos pe aici prin cladire”, a mai spus seful Executivului.

El a sustinut ca ca Romania nu va mai putea exploata resursele minerale de la Rosia Montana daca aceasta zona va fi declarata arie protejata, precizand ca anularea la UNESCO a procedurii initiate de catre Guvernul Ciolos este greu de realizat.

„E greu pana te accepta, dar dupa ce te-au acceptat, e aproape imposibil sa te retragi. Vom incerca sa retragem, sa scriem ca nu ne mai mentinem punctul de vedere, punandu-ne intr-o situatie absolut ciudata fata de organele internationale de profil. Daca lucrurile raman definitive, s-a inchis. Acolo sunt zacamintele noastre. Putea sa o declare protejata pe la noi prin casa, iar noi o protejam, noi o deprotejam – puteam sa spunem ca acolo traieste ultima specie de libelula si apoi constatam ca libelula nu mai e si nu a lasat mostenitori. Nu cred in coincidente”, a conchis Tudose.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: