„Este linia rosie”. Timmermans a avertizat-o pe Dancila sa nu cumva sa dea OUG-ul de spalare a lui Dragnea

politica

Surse politice citate de jurnalistii de la g4media.ro anunta ca prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a spus premieurlui Viorica Dancila ca adoptarea unei OUG care sa dea posibilitatea condamnatilor la completele de 5 de la Curtea Suprema din 2014 pana in 2018 ar insemna ”trecerea unei linii rosii”. Dancila pare insa hotarata sa adopte ordonanta.

Timmermans a avertizat-o pe Dancila ca o asemenea ordonanta de urgenta ar elibera practic toti marii corupti condamnati in ultimul an, situatie inaccpetabila pentru Comisia Europeana, si i-a spus ca trecerea unei asemenea ”linii rosii” va avea consecinte politice.

Dancila s-a intalnit cu Timmermans la Bruxelles pe 7 februarie, premierul declarand la Antena 3 ca i-a explicat prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, ca vrea sa dea OUG pentru completele de 5 judecatori.

Pana acum, la CSM nu era inregistrat nici un proiect de ordonanta de urgenta. Pentru a putea fi adoptate in sedinta de guvern de vineri eventualele proiecte de OUG, ar trebui sa fie indeplinita conditia formala a sesizarii CSM. Guvernul nu este obligat sa stea dupa aviz, ci este suficient daca trimite proiectele de OUG la CSM pentru a indeplini formalitatea legala.

Nici pe ordinea de zi a sedintei de guvern care va avea loc vineri nu este anuntat public vreun proiect de ordonanta avand ca domeniu justitia. Pe de alta parte, ordinea de zi poate fi suplimentata oricand, chiar in timpul sedintei.

PSD a continuat sa faca presiuni pentru adoptarea ordonantei, transmitand in ultimele zile mai multe mesaje oficiale prin care cei condamnati de completurile de cinci judecatori erau comparati cu martirii din inchisorile comuniste.

”Apreciem faptul ca reprezentantii Comisiei Europene s-au exprimat fata de eventualitatea unei OUG privind completele ilegale de la Inalta Curte. Amintim insa ca abuzurile impotriva drepturilor omului nu pot fi trecute cu vederea in niciun stat european. La fel cum condamnarile politice de dinainte de 1989 nu au putut fi ignorate si au fost abolite de Romania democratica, tot asa nu putem ramane indiferenti cand trei decenii mai tarziu vedem ca drepturile omului au fost din nou incalcate”, se arata intr-un mesaj postat pe pagina oficiala de Facebook a PSD.

Citeste si: Reactie dura din CNSAS fata de aiurelile PSD: „Jignesc fara precedent memoria victimelor regimului comunist”

Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, Octav Bjoza, a fost extrem de indignat de comunicatul PSD.

”Orice asemanare din zilele noastre cu cei de atunci este o dovada ori a ignorantei, ori de rea credinta. Atunci, noi am fost batuti, torturati, inlantuiti, infometati si lipsiti de minime conditii de igiena si asistenta medicala. A face o paralela intre viata de penitenciar de azi si cea de atunci, este o jignire grosolana adusa la adresa noastra”, a declarat Octav Bjoza.

”In vara lui 1959, de referinta pentru temnitele comuniste, a fost anul cu cea mai mare densitate si mortalitate din istoria penitenciarului Gherla. Eram sapte detinuti la doua patru metalice. Eram patru detinuti pe metrul patrat, nu un detinut la patru metri patrati. Aceasta categorie sociala a fostilor detinuti politici, greu de digerat de mai toti cei care s-au perindat la putere in ultimii 30 de ani, a fost si a ramas umilita prin asa-zisele reparatii care ni s-au facut”, a mai spus Bjoza.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: