Este nevoie de o mai mare atentie in ceea ce priveste amenintarile teroriste, afirma un fost oficial CIA

externe

cia

Fostul director adjunct al CIA Mike Morell a avertizat duminica ca exista „o lipsa de simt al urgentei” in randul administratiei Biden si al Congresului pentru a preveni amenintarea tot mai mare a terorismului in Statele Unite, relateaza Politico.

„Trebuie sa existe un simt al urgentei in aceasta privinta si cred ca publicul american trebuie sa inteleaga care este amenintarea. Acesta este motivul pentru care am solicitat o audiere publica a Congresului doar cu privire la amenintarile teroriste la adresa SUA”, a declarat Morell gazdei Margaret Brennan la emisiunea „Face the Nation” de la CBS. „Trebuie sa auzim ce face administratia in aceasta privinta, in sens larg”, a mai spus el.

La inceputul acestei luni, Morell a fost coautor al unui articol intitulat „The Terrorism Warning Lights Are Blinking Red Again” in Foreign Affairs, comparand preocuparile actuale privind securitatea nationala cu perioada premergatoare atacurilor din 11 septembrie 2001. In articol, el a subliniat potentialul de atacuri pe teritoriul SUA motivate de atacurile Hamas din 7 octombrie si de razboiul Israelului din Gaza, precum si vulnerabilitatea frontierei sudice.

In calitate de analist CIA, Morell a prezentat presedintelui de atunci George W. Bush raportul zilnic al presedintelui – inclusiv in dimineata zilei de 11 septembrie. Oferind avertismente similare cu cele ale directorului CIA de atunci, George Tenet, cu privire la Osama bin Laden si al-Qaeda in perioada dinaintea evenimentelor de la 11 septembrie, Morell a scris in Foreign Affairs ca actualul director al FBI, Christopher Wray, si alti inalti oficiali au tras acum semnalul de alarma.

Morell a declarat ca, dupa publicarea articolului, raspunsul a fost „aproape universal” din partea actualilor si fostilor ofiteri de informatii si a factorilor de decizie politica, ceea ce, potrivit lui, i-a semnalat ca nu exista suficienta urgenta din partea administratiei Biden in abordarea acestor amenintari.

El a fost de acord ca exista o problema de resurse, mai ales ca accentul s-a mutat de la combaterea terorismului la China. Desi Morell a spus ca acest lucru este „de inteles intr-o anumita masura”, el a recunoscut ca „informatiile pe care le colectam au un cost”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: