„Este o insulta la adresa poporului roman”. PSD-ul spumega cand a auzit ca Guvernul Orban merge mai departe cu asumarea raspunderii pe legile Justitiei

politica

Vicepresedintele Senatului Robert Cazanciuc (PSD) considera ca prin asumarea raspunderii de catre Guvern pe unele prevederi din legile Justitiei avem de-a face „cu o insulta, o sfidare la adresa Parlamentului si la adresa romanilor”.

„Nu este un absurd, e o insulta, pur si simplu, la adresa Parlamentului, la adresa poporului roman. Am incercat sa explic la nivelul Biroului permanent astazi ca aceste proiecte de lege din asumarea raspunderii pe pachetul de Justitie au ramas practic fara obiect. Noi am decis in Comisia juridica de ieri sa prorogam termenul referitor la pensionarea anticipata la 20 de ani, cu 2 ani, nu cu un an (ca in forma Guvernului – n.r.), de asemenea sa prorogam intrarea in vigoare a completelor de trei cu un an. Votul in Comisia juridica a fost unanim. CSM si MJ au sustinut acest punct de vedere. E o solutie foarte buna in momentul de fata pentru a lua o eventuala presiune asupra sistemului judiciar. (…) Astazi, in plen, proiectul a primit un vot unanim. Toata lumea a fost de acord. E o procedura parlamentara care s-a finalizat clar. Astazi, proiectul a plecat la promulgare, la presedinte. Practic, acest proiect a ramas fara obiect”, a afirmat, miercuri, Cazanciuc citat de Agerpres.

El a anuntat ca pana joi, la ora 10,00, vor fi trimise din partea Parlamentului amendamente, prin care se va solicita Guvernului „sa isi retraga proiectul, pentru ca deja aceasta chestiune a fost solutionata asa cum cere Constitutia”.

„Eu cred ca nu au cum sa nu dea curs acestei solicitari. Deci, nu ai cum sa iti asumi raspunderea pe o chestiune care a fost deja stabilita. O sa fie o situatie absolut jenanta sa ajunga la presedinte doua proiecte de lege cu acelasi obiect (…) Guvernul trebuie sa constate ca pe acest pachet a ramas fara obiect, cel putin chestiunea referitoare la cele doua prorogari de termene. Chestiunea cu INM nu are niciun fel de legatura cu niciun fel de presiune. Este pur si simplu o manipulare, o sfidare. Guvernul vine sa gireze ceea ce a facut CSM, adica nimic pur si simplu”.

Intrebat daca PSD intentioneaza sa atace la CCR proiectele pe Justitie din asumarea Guvernului sau sa depuna o motiune de cenzura, Cazanciuc a raspuns: „Vom discuta pe fiecare proiect in parte dupa ce vom lua act de decizia Guvernului. O sa vedem daca Guvernul isi insuseste propunerile parlamentarilor”.

Referitor la INM, Cazanciuc considera ca pentru aceasta speta „nu exista nicio presiune”, procedura de intrare in INM pentru acest an fiind in derulare.

„Pur si simplu, sistemul nu si-a facut treaba. CSM nu a organizat cum trebuie intrarea in vigoare a acestei legi. (…) Este un singur punct, 3, in discutie referitor la amanarea intrarii in vigoare a dispozitiilor referitoare la scolarizarea judecatorilor si procurorilor la INM. Aceasta durata a fost marita in Parlament de la 2 ani la 4 ani pentru a le da posibilitatea tinerilor sa faca practica in profesie inainte de a se decide. In momentul de fata, la intrarea in INM. tinerii decid daca vor avea o cariera de judecator sau de procuror fara sa stie despre ce este vorba. Noi am modificat legea in Parlament si am spus sa treaca intai prin profesie – judecator, procuror, avocat si penitenciar, cate 6 luni, – si optiunea pentru profesie sa fie facuta la finalul INM, ca sa-i dai tanarului posibilitatea sa stie ce cale va urma”, a explicat Cazanciuc.

Cazanciuc a mentionat ca prin asumarea raspunderii pe pachetul de legi ale Justitiei, Guvernul „gireaza CSM care nu a timp de 1 an nu a facut absolut nimic”.

„Guvernul gireaza prin aceasta asumare, acest nimic, aceasta indolenta, aceasta lipsa de raspundere a unora din CSM, care, in loc sa vada de ceea ce se spune in lege, stau sa se certe intre ei pe teme care nu au legatura cu interesul general al societatii. Pur si simplu, in momentul de fata, este o sfidare la adresa romanilor. Aceasta asumare este o ordonanta de urgenta. Romania a votat la referendum impotriva lipsei de transparenta. Este o lipsa de transparenta. Acum am discutat in Comisia juridica si in plen pe toate fetele si am fost cu totii de acord ca e bine sa amanam un an sau doi ani. (n.r. completurile de trei judecatori si, respectiv, pensionarea anticipata a magistratilor (…) E vadit impotriva unei decizii a CCR, care spune ca nu poti veni in procedura guvernamentala atunci cand ai in procedura parlamentara un proiect in faza finala. Nu numai ca nu suntem in faza finala, am terminat, oameni buni! S-a votat astazi in plen, unanim, prorogarea celor doua termene. De ce vine Guvernul astazi?”, a mai spus Cazanciuc.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: