„Este o mare RUSINE”. Merkel, acuzata ca s-a razgandit si se manifesta INUMAN fata de refugiati

analize

E rusinos ca Germania vrea cu orice pret sa incheie un targ cu Turcia, care sa o scape de indatoririle „neplacute” fata de refugiati, scrie Deutsche Welle.

Asta a fost, deci, rezolvarea simpla pentru Angela Merkel? Nu vrea sa recunoasca pe fata ca si-a schimbat politica fata de refugiati, ci o face mult mai subtil, incheind un targ. Daca, in viitor, Turcia va prelua toti migrantii din Grecia, ducand si o lupta cu traficantii si daca toate rutele alternative vor fi inchise, nimeni nu va mai putea ajunge in Europa si, implicit, in Germania. Iata intreaga rezolvare a acestei probleme, scrie Barbara Wesel intr-un material pentru Deutsche Welle,

Aceasta este o dovada de machiavelism politic de prima mana. In final, Berlin va putea sa preia un contingent de sirieni din Turcia, dupa cum e prevazut in intelegerea cu Ankara. Ministerul german de Interne a vorbit de „un numar mic”.

Adio, valori

Thomas de Maiziere, ministrul federal de Interne, joaca rolul unui calau, care trebuie sa inabuse si sa dezarmeze eventuale luari de pozitie impotiva intelegerii cu Turcia. Precum cele ale Austriei, care crede ca „valorile noastre vor fi aruncate peste bord”, pentru ca Turcia lichideaza libertatea presei.

Sau indoielile juridice exprimate de inaltul comisar al ONU pentru drepturile omului. El crede ca extradarea in masa a refugiatilor, fara o verificare atenta a acelora care indeplinesc conditiile necesare primirii statutului de azilant, incalca dreptul international.

Intr-adevar, sa ne imaginam urmarile acestui gest. Guvernul turc vrea sa acorde statut de refugiat doar sirienilor. Ce se va intampla, insa, cu irakienii kurzi care fug de teroristii din ISIS? Sau cu oamenii din Iran persecutati politic? Sau cu hazarii din nordul Afganistanului, pe care acasa ii asteapta moartea?

Autoritatile germane, pur si simplu, ascund sau se fac ca nu vad aceste aspecte. Ei spun laconic ca Turcia isi va indeplini indatoririle internationale. Intr-adevar? Turcia este cea care bombardeaza regiunea kurda, fara sa tina cont de eventualele victimele civile. Poate fi acesta un argument in favoarea lui Erdogan? Sau inchiderea ziarului de opozitie Zaman?

Guvernul german este pe cale sa ignore radical Conventia de la Geneva si o serie de drepturi internationale, iar, odata cu ele, sa elimine si ONU din acest peisaj. Acesti factori nu o impiedica sa arunce „treaba murdara” Turciei, care va trebui sa stranga toti refugiatii din Orientul Apropiat si Indepartat si sa ii extradeze laolalta. Pentru o asemenea misiune, guvernul autocrat de la Ankara este foarte nimerit. Telul final: Europa sa se transforme intr-o regiune de neatins.

Ce daca toate organizatiile pentru apararea drepturilor omului din lume protesteaza? Cancelarul german va trebui, si e obligata, sa se lepede repede de aura sa de persoana plina de umanitate, pentru ca ceea ce se intampla acum e cu adevarat rusinos.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: