Este OFICIAL: Bruxelles solicita Romaniei sa primeasca inca 4.646 de refugiati. Total: 6.351

news

Romania ar urma sa preia 4.646 de persoane aflate in nevoie de protectie internationala (refugiati) aflate in Italia, Grecia si Ungaria, potrivit schemei de redistribuire de urgenta a refugiatilor intre statele membre ale Uniunii Europene, releva un comunicat al Comisiei Europene dat publicitatii miercuri la Strasbourg.

Conform noii scheme, dintre cei 4.646 de refugiati ce ar urma sa ajunga in Romania, 604 se afla in Italia, 1951 in Grecia si 2091 in Ungaria.

Aceasta se adauga propunerii formulate de CE in luna mai, care prevedea repartizarea a 40.000 de imigranti din Grecia si Italia. CE a propus in mai ca Romania sa primeasca 1.705 imigranti, dintre care 682 din Grecia si 1.023 din Italia.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis a anuntat, insa, ca Romania nu poate sa primeasca mai mult de 1.785 de refugiati. „Deci, 1785. Atatia refugiati vor veni maxim in Romania, fiindca atatea locuri sunt disponibile. Mai mult, nu!”, spunea Iohannis in urma cu doua zile.

Cancelarul federal german Angela Merkel a cerut din nou, miercuri, o ‘repartizare coercitiva’ a refugiatilor intre toate tarile din UE si fara limita de numar, informeaza AFP.

Propunerile enuntate in paralel, in aceeasi zi, de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, in fata parlamentarilor europeni constituie ‘un prim pas spre o repartizare echitabila’ in cadrul UE, a subliniat Merkel.

Juncker le-a cerut tarilor din UE sa repartizeze imediat 160.000 de refugiati.

‘Insa, in general, avem nevoie in Europa de un acord constrangator privind repartizarea coercitiva a refugiatilor, conform unor criterii echitabile, intre state membre’, intr-un mod durabil si fara o plafonare a numarului, a spus cancelarul federal german.

‘Nu ne putem multumi sa declaram ca va fi repartizat un anumit numar de refugiati, trebuie sa ne gandim la modul in care vom face fata refugiatilor care vin la noi’, a estimat Merkel.

Potrivit cancelarului federal german, tarile membre ale UE ‘nu pot spune pur si simplu ca dincolo de aceasta (de prima cota) nu mai vrem sa ne ocupam si ca aceasta este treaba a doua sau trei tari, poate patru’.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: