externe

Este oficial, economia Chinei se clatina: „Politburo-ul se intruneste la sfarsitul acestei luni”

China a publicat un nou lot de date economice, iar cifrele sunt sumbre pentru Beijing, scrie Business Insider.

O crestere economica sub asteptari si o scadere a vanzarilor cu amanuntul se adauga la o lista tot mai mare de semnale de alarma care indica ca relansarea economica post-COVID este departe.

Iata datele cheie pe care Biroul National de Statistica le-a dat publicitatii luni:

– Produsul intern brut al Chinei a crescut cu 6,3% in cele trei luni care s-au incheiat la 30 iunie, in crestere fata de 4,5% in primul trimestru, dar cu mult sub cifra de 7,3% la care se asteptau economistii chestionati de Reuters.

– Cresterea vanzarilor cu amanuntul a incetinit la 3,1% in iunie, in scadere de la 12,7% in luna precedenta.

– Indicele preturilor de consum, care urmareste inflatia, a crescut cu doar 0,7% de la an la an in primele sase luni ale anului 2023. (Iata de ce acest lucru este un lucru rau).

– Somajul in randul tinerilor a crescut, cu 21% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani fara un loc de munca la sfarsitul lunii trecute.

Cifrele dezamagitoare privind comertul au aratat ca exporturile – un motor economic urias pentru China – au scazut cu 8,3% de la an la an in iunie, in timp ce importurile au scazut cu 2,6% in aceeasi perioada.

Beijingul a ridicat in cele din urma restrictiile dure de tip „zero-COVID” la sfarsitul anului 2022, ceea ce a dat sperante de redresare rapida pentru a doua cea mai mare economie a lumii.

Dar ultimele date economice sugereaza ca acest lucru nu se intampla, repornirea economica post-pandemica a tarii fiind mult sub asteptari pana in prezent.

„Iesirea fluctuanta din pandemie afecteaza redresarea Chinei”, a declarat economistul Harry Murphy Cruise de la Moody’s Analytics intr-o nota de cercetare.

Investitorii au parut sa considere datele de luni ca fiind ingrijoratoare, indicii bursieri CSI 300 si Shanghai Composite scazand fiecare cu putin sub 1% pana la ora inchiderii.

Politburo-ul conducator al Chinei urmeaza sa se reuneasca la sfarsitul acestei luni, iar economistii se asteapta ca acesta sa discute despre o eventuala introducere a unui pachet de stimulente pentru repornirea economiei.

Banca Populara a Chinei a redus deja ratele cheie de imprumut in incercarea de a stimula nivelul cheltuielilor, dar factorii de decizie ar putea fi nevoiti sa ia in considerare masuri mai drastice pentru a impiedica transformarea Anului Iepurelui intr-un an de cosmar pentru economie.

„Cresterea slaba a PIB-ului si datele slabe din iunie ar trebui sa se adauge la povestea pietei potrivit careia impulsul de redresare economica se pierde si se justifica un sprijin politic mai energic”, a declarat Mark Haefele, CIO al bancii UBS, intr-o nota adresata clientilor.

„Nu vom anticipa o revenire la politica de ‘stimulare bazooka’ din anii anteriori de criza, dar anticipam mai multe masuri in urmatoarele saptamani”, a adaugat acesta.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Rusia tine sa dea lectii de umanitate Parisului: „Franta sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie”

Rusia cere Frantei sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie…

44 de minute ago

Diana Sosoaca, activata international impotriva „vestului colectiv”. „Pe aici nu se trece!”

Dupa o „vizita speciala” in Serbia, senatoarea de Iasi, Diana Sosoaca a trimis o scrisoare…

41 de minute ago

Tentativa de lovitura de stat in Congo. Armata: „Actiunea a fost inabusita in fasa”

Armata congoleza afirma ca a "dejucat o lovitura de stat" duminica dimineata devreme si a…

O oră ago

„Viata premierului slovac Robert Fico nu mai este in pericol”, anunta vicepremierul. „Dar starea sa ramane grava si necesita ingrijiri intensive”

Viata premierului slovac Robert Fico nu mai este in pericol, la patru zile dupa atentatul…

O oră ago

OpenAI desfiinteaza echipa axata pe riscurile AI pe termen lung, la mai putin de un an dupa ce a anuntat-o

OpenAI si-a desfiintat echipa axata pe riscurile pe termen lung ale inteligentei artificiale la doar…

41 de minute ago