Este oficial, Romania a picat in urma Albaniei intr-un domeniu crucial: „Acolo am ajuns, sa stam mai rau chiar decat Albania”

news

Vlad Mixich, fost vicepresedinte al Agentiei Nationale a Medicamentului in guvernarea Ciolos, dezvaluie ca Romania a picat in urma Albaniei in privinta mai multor factori care definesc sistemul de sanatate.

„Stiti tara aia europeana in care majoritatea romanilor cred (unii sunt chiar siguri) ca e mult mai rau/greu sa traiesti? Albania, da, despre ea e vorba. Ei, de cativa ani Albania a inceput sa depaseasca Romania la destule capitole in Sanatate.

M-am uitat de pilda la primele 10 cauze de mortalitate prematura comparativ intre cele doua tari [date din 2015].

Stam mai rau decat albanezii la majoritatea: boli cardiovasculare, infectii respiratorii, cancer pulmonar, ciroza, boli cerebrovasculare; in zona oncologiei gastrice situatia e aproape la fel in cele doua tari. Ei stau mult mai rau decat noi in zona bolilor congenitale, unde situatia in Romania se imbunatateste consistent de vreun deceniu incoace (datorita atentiei acordate mortalitatii infantile).

Asta ne spun cifrele obiective: tot mai des Albania depaseste Romania in domeniul sanatatii. Dar periodic mai apare cineva la TV sa se laude cu ‘performantele medicinei romanesti de varf’. E foarte bine cand o clinica romaneasca reuseste o interventie de exceptie. Dar nu prin varfurile exceptionale se masoara performanta unui sistem medical. Ci prin medie: cel mai probabil pentru un roman obisnuit e sa ajunga intr-o clinica medie, tratat de un medic obisnuit.

Nu incordatul orgoliilor si taiatul panglicilor conteaza. Ci media sistemului medical romanesc. Acolo unde am ajuns, in anumite domenii, sa stam mai rau chiar decat Albania. [sursa datelor comparative: Institute for Health Metrics and Evaluation]”, a scris Mixich pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: