Este oficial: Rusia a declansat un razboi electronic de bruiaj pe teritoriul Romaniei, afectand semnalele GPS din Moldova din Dobrogea

news

razboi electronic, Rusia, estul Romaniei, bruiaj

Rusia a declansat un razboi electronic nu doar in partea de nord a continentului, vizand in special Polonia si statele baltice, ci si in sud, afectata fiind, aici, Romania.

Aceasta este concluzia unui raport publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienta, o structura de expertiza cu sediul la Bucuresti, care opereaza in sprijinul NATO, al Uniunii Europene si al partenerilor internationali. Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienta este o structura aflata in subordinea Ministerului Afacerilor Externe.

Documentul se numeste “Cat de periculoase sunt atacurile electromagnetice ale Federatiei Ruse pentru apararea civila?” si este elaborat si publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienta, sub coordonarea a doi experti cu pregatire si experienta in domeniul militar si al informatiilor de aparare, Sinziana Iancu si Paul Mandras.

Informatiile cuprinse in raportul de 44 de pagini vorbesc in principal despre pericolul reprezentat de “capacitatile avansate de razboi electronic dezvoltate de Fortele Armate ruse”. Acestea – spun autorii – “reprezinta o amenintare la adresa integritatii sistemelor GNSS (sistemele globale de navigatie prin satelit /Global Navigation Satellite System – n.r) , utilizand tehnici avansate de bruiaj (jamming) si spoofing pentru a perturba functionarea acestora”.

Concret, autorii sustin ca “razboiul electronic, care implica utilizarea semnalelor electromagnetice pentru a identifica, intercepta si perturba operatiile adversarului, a devenit un element central al invaziei Federatiei Ruse in Ucraina, afectand insa si statele NATO”.

Documentul, consultat de Digi24, vorbeste pe larg despre aceste “capacitati avansate de razboi electronic dezvoltate de Fortele Armate ruse, inclusiv utilizarea sistemelor R-330Zh, Borisoglebsk-2 si Zhitel pentru bruiajul semnalelor GPS si protectia propriei infrastructuri strategice”.

“Implementarea dispozitivelor de bruiaj GPS in zonele de coasta ale Marii Negre si Marii Baltice compromite securitatea si functionarea optima a porturilor, generand riscuri de falsificare a sistemelor de telecomunicatii si, in cazuri mai grave, conducand la coliziuni intre nave. Acest lucru perturba procedurile de incarcare si descarcare a marfurilor, avand potentialul de a genera pierderi de ordinul sutelor de milioane de euro.

Mai mult, bruiajul poate afecta dronele si aeronavele care opereaza in aceste zone, compromitand astfel siguranta aeriana si maritima in regiune pe termen mediu si lung, interferentele electromagnetice ale Federatiei Ruse pot destabiliza semnificativ sistemele de navigatie ale Romaniei, in special in Dobrogea si Moldova, afectand astfel siguranta zborurilor si navigatiei.

Perturbarea comunicatiilor si a navigatiei poate duce la cresterea riscului de accidente aviatice si maritime, impiedicand operatiile de transport si provocand pierderi economice semnificative. De asemenea, astfel de actiuni pot afecta infrastructura de telecomunicatii si pot submina securitatea nationala prin culegerea de informatii sensibile si inducerea in eroare a sistemelor de aparare.

Astfel, la data de 03 mai 2024, zonele de pe teritoriul romanesc in care se arata o perturbare masiva a sistemelor de navigatie aeriana sunt cu precadere cele de granita, in localitatile Galati, Bacau, Iasi, dar si in Constanta. La data de 02 mai 2024, Bacau, Galati, Tulcea si Constanta sunt “inrosite”. Exceptand zilele de 15, 21 si 22 din luna aprilie, cand si Bacaul a fost inclus pe harta rosie a interferentelor sistemului GPS, Galati, Tulcea si Constanta sunt cele mai vizate, fiind aflate in “zona rosie” a hartii. In perioada 09-10 aprilie 2024, au aparut semnale de interferente GPS si in zona Iasi”, spun autorii documentului citat.

De asemenea, este citata in raport si o declaratie din septembrie 2023 a generalului Daniel Petrescu, seful Statului Major al Armatei Romane de la momentul respectiv, care, cu ocazia unui forum al Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienta, “a avertizat impotriva pericolelor de navigatie pe care le prezinta aceste interferente si a acuzat Federatia Rusa ca obstructioneaza in mod constant comunicatiile GPS inclusiv pentru navele din zona maritima romana. Acest lucru, coroborat cu tulburarile din regiunea Marii Negre, a transformat zona intr-un centru al activitatilor militare rusesti”.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: