„Este strigator la cer”. USR dezvaluie detaliat cum vrea Gabriela Firea sa „mutileze” Parcul Cismigiu: „Va fi un dezastru”

politica

Senatorul USR Vlad Alexandrescu prezinta detaliat modul in care Primaria Generala intentioneaza sa „mutileze” Parcul Cismigiu din Bucuresti. Gabriela Firea a emis un comunicat de presa in care sustine ca proiectul de reabilitare a Parcului Cismigiu nu propune construirea de spatii comerciale noi si nici defrisari de arbori pentru realizarea de restaurante.

„Este strigator la cer cum Primaria Bucuresti distruge Parcul Cismigiu, cel mai emblematic parc al capitalei, iar noi mai si platim 10 milioane de euro companiilor lui Firea.

M-am uitat mai atent pe planul de mutilare, denumit oficial „restaurare”, a parcului si pot sa va spun ca va fi un dezastru. Nu vom mai recunoaste Cismigiul dupa aceste lucrari, vor distruge spatiile verzi, vor instala gherete si il vor transforma intr-un balci cu vegetatie.

Pe scurt, prejudiciile cele mai importante pe care le va suferi Cismigiul sunt:

1. Se vor construi 16 gherete care vor servi ca spatii comerciale. Iar, pe langa aglomerarea parcului, aceste constructii vor bloca perspectivele catre diferite puncte de interes din interiorul parcului. Imaginea Cismigiului, proiectata de mari arhitecti peisagisti in urma cu 150 de ani, va fi complet schimbata.

2. Se distruge axul central prin propunerea de pavare a spatiului verde. In acest fel se anuleaza imaginea emblematica pe care Cismigiul a intiparit-o in mintea bucurestenilor in ultima suta de ani, de cand arhitectul peisagist german, Friedrich Rebhuhn a refacut acest ax.

3. Utilajeje de consructie, cu o greutate de mai multe tone, vor circula peste tot si haotic avand in vedere ca nu exista o organizare de santier pentru construirea fundatiilor colibelor. Vor tasa si rupe astfel radacinile arborilor seculari, ceea ce va duce la moartea lor.

4. Valorea istorica a Gradinii Cismigiu este distrusa prin uniformizare. De exemplu, se paveaza zona sahistilor, rotonda si zonele limitrofe. In prezent putem vedea diferite etape din istoria sa, inclusiv pavajul din parc care a fost reciclat de Rebhuhn in anii 1920, de la rondul I de la Sosea si din gradina Palatului Regal.

5. Zona de est a parcului, una dintre singurele ramase aproape neschimbate inca de pe vremea lui Karl Wilhelm Meyer, primul peisagist care s-a ocupat de amenajarea Cismigiului, va fi transformata intr-un mare loc de joaca pentru copii. Acest loc de joaca se va realiza in spatiul destinat in 1850 intrarii principale, dinspre Calea Victoriei si Teatrul National.

Mentionez si ca Primaria nu are absolut niciun fel de plan de management al vegetatiei sau un plan de replantari. Dupa ce parcul va fi mutilat, asa va si ramane. Doar daca nu se apuca instaleze si mai multe gherete.

Va spun sincer, tot acest plan imi miroase a coruptie, a contract cu dedicatie. Cand Parcul Romanescu din Craiova a suferit niste modificari asemanatoare, costul a fost de 2 milioane de euro. Pentru Gradina Cismigiu, mult mai mica decat Romanescu, costul este de 10 milioane de euro, iar contractul va fi executat de una din companiile comerciale in subordinea lui Firea.

Din pacate, PNL si PMP au votat alaturi de PSD si ALDE. USR e singurul partid care a votat cu totul impotriva. Vom face tot ce este posibil, juridic si politic, pentru a opri distrugerea parcului Cismigiu. E nevoie de fiecare dintre noi. Nu e usor, dar mai avem un an pana cand putem scapa definitiv de inamicul public numarul 1 al Bucurestiului – primarul Bucurestiului, Gabriela Firea”, a scris senatorul USR.

Primaria Caputalei a emis un comunicat de presa prin care sustine ca proiectul de reabilitare a Parcului Cismigiu nu propune construirea de spatii comerciale noi si nici defrisari de arbori pentru realizarea de restaurante.

„Primaria Capitalei respinge ferm afirmatiile conform carora ar propune ‘arbori monumentali sanatosi’ pentru defrisare in Gradina Cismigiu sau ar intentiona ‘mutilarea’ acestui parc istoric, asa cum eronat a aparut in mediul online”, se arata in comunicat.

PMB subliniaza ca proiectul se afla in etapa de documentatie de avizare a lucrarilor de interventie, din care rezulta o estimare a costului si duratei de implementare, fiind vorba de o etapa premergatoare proiectului tehnic, document care va contine detaliile privind executia efectiva si care „abia dupa votul de ieri urmeaza sa fie demarat”.

Potrivit aceleiasi surse, Primaria Capitalei a initiat un proiect „prin care doreste sa redea bucurestenilor Gradina Cismigiu, un spatiu public de calitate, sigur pentru vizitatori si care sa pastreze amprenta istorica. Prin proiect nu se propun spatii comerciale noi si nici defrisari de arbori pentru realizarea de restaurante. Proiectul a pornit de la necesitatea de a reabilita caile de acces (alei, poduri, podete) si s-a dezvoltat pentru a asigura o reamenajare integrata si coerenta a Gradinii Cismigiu, adecvata statutului de parc istoric”, se mai arata in comunicat.

Inaugurata oficial acum 165 de ani (in 1854), mentioneaza Primaria, Gradina nu a beneficiat din 1953 de o reabilitare majora integrata, in schimb a suferit o serie de interventii neautorizate, care au dus la degradarea unor anumite zone si il afecteaza din punct de vedere functional, estetic si al sigurantei pentru vizitatori.

Conform aceluiasi comunicat, pentru a remedia actuala situatie a parcului, este necesar ca interventia sa fie una integrata, sa aiba la baza studii aplicate la stilul si istoricul acestui parc si sa elimine acele transformari ce au degradat parcul de-a lungul timpului.

Referitor la situatia arborilor seculari, plantati inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial, PMB sustine ca, dupa elaborarea proiectului tehnic, va avea loc actiunea de cartare a fiecarui copac in parte, „intrucat vorbim de o interventie integrata, asadar inclusiv din acest punct de vedere”.

„Copacii sanatosi si cu valoare dendrologica si/ sau peisagistica vor fi mentinuti si ingrijiti, iar in cazul celor uscati sau bolnavi se va identifica, dupa caz, in ce masura au nevoie de tratamente sau de defrisare, pentru a nu imbolnavi si alti copaci si pentru a elimina riscul de accidente. Acest aspect este important intrucat Primaria Capitalei doreste sa nu se repete incidente similare celor din iarna trecuta, cand s-au rupt crengi si s-au prabusit copaci din cauza fenomenelor meteo extreme. Se intentioneaza toaletarea zonelor verzi si plantarea de arbori de calitate, care sa refaca coronamentele volumetrice datand inca din perioada Meyer si preluate partial de Redbun”, conform sursei citate.

Proiectul propune demontarea a patruzeci de bucati de tonete/ cabine paza/toalete ecologice, precum si amplasamente amenajate „coerent” in structura istorica a parcului.

„In ceea ce priveste constructiile existente, vor avea loc desfiintari ale elementelor parazitare si care imprima o imagine improprie: imprejmuiri realizate in dezacord cu statutul de parc istoric, grupuri sanitare, chioscuri, automate, rampe de gunoi, obiecte de mobilier urban si de decor distruse sau cu aspect disonant fata de specificul parcului. Totodata, prin proiect se propun amplasamente amenajate coerent in structura istorica a parcului, cu toate utilitatile aduse in casete ascunse (apa, canalizare, electricitate) pentru a putea fi utilizate in mod permanent sau temporar (targuri, festivitati, chioscuri). Mai mult, documentatia proiectului prevede expres ca „interventiile si folosinta Gradinii Cismigiu vor trebui corelate cu statutul de monument istoric al imobilului si evolutia sa compozitionala, in integralitatea tuturor elementelor care il alcatuiesc, principale si auxiliare”, se mai arata in comunicatul PMB.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: