Estonia anunta ca e gata sa inchida Golful Finlandei pentru navele Rusiei: „Raza de actiune a rachetelor de coasta estone si finlandeze este mai mare decat latimea Golfului Finlandei”

externe

Ministrul eston al apararii, Hanno Pevkur, a declarat vineri ca integrarea sistemelor de rachete de aparare costiera ale Estoniei si Finlandei vor putea permite inchiderea Golfului Finlandei pentru navele militare ruse, daca va fi necesar, consemneaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Intr-un interviu acordat cotidianului finlandez Iltalehti, ministrul eston a subliniat importanta coordonarii acestor sisteme odata cu aderarea Finlandei la NATO, o masura pe care a convenit-o saptamana aceasta cu omologul sau finlandez, Antti Kaikkonen.

”Raza de actiune a rachetelor de coasta estone si finlandeze este mai mare decat latimea Golfului Finlandei. Aceasta inseamna ca ne putem coordona apararea cu rachete si sa ne transmitem reciproc toate informatiile”, a explicat ministrul eston.

Aceasta ar face posibila blocarea accesului navelor militare ruse in acel golf – pe coasta caruia se afla si orasul rus Sankt Petersburg -, a carui latime maxima intre tarmul finlandez si cel eston este de 120 de kilometri.

”Marea Baltica va fi o mare interioara a NATO dupa ce Suedia si Finlanda vor adera la NATO. Fata de cum este acum, situatia se va schimba”, remarca ministrul eston al apararii.

Potrivit publicatiei careia acesta i-a acordat interviul, Estonia dispune de rachete israeliene Blue Spear, care pot lovi o tinta navala pana la o distanta de 290 de kilometri, in timp ce rachetele de coasta ale Finlandei au o raza de actiune de 100 de kilometri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: