externe

Estonia solicita ajutorul Chinei in investigatia privind deteriorarea cablurilor deteriorate din Marea Baltica

Estonia a contactat autoritatile chineze in cadrul anchetei sale privind modul in care doua cabluri de telecomunicatii din Marea Baltica au fost deteriorate, a anuntat luni Ministerul estonian de Externe citat de Reuters.

Pe 8 octombrie, o conducta de gaz si un cablu de telecomunicatii care leaga Finlanda si Estonia pe sub Marea Baltica au fost deteriorate, in ceea ce anchetatorii finlandezi spun ca ar fi fost un act deliberat.

Saptamana trecuta, guvernul estonian a declarat ca a existat o „interferenta umana” care a fost, probabil, responsabila si pentru defectarea partiala in acea noapte a unui alt cablu subacvatic de telecomunicatii intre Estonia si Suedia.

Reuters a raportat ca doua nave, NewNew Polar Bear, sub pavilion Hong-Kong si Sevmorput, sub pavilion rusesc, au fost prezente in toate cele trei locatii in momentul avariei, potrivit datelor MarineTraffic, un site de urmarire a navelor si de analiza maritima.

Incidentele au starnit ingrijorari cu privire la securitatea energetica in regiunea nordica si au determinat NATO sa sporeasca patrulele in Marea Baltica iar Helsinki sa contacteze prin canale diplomatice Moscova si Beijingul in legatura cu aceste incidente.

Helsinki investigheaza daunele aduse conductei, iar Tallinn cele ale cablurilor.

Saptamana trecuta, anchetatorii estonieni au spus ca examineaza rolul celor doua nave si daca deteriorarea cablurilor de telecomunicatii a fost intentionata sau rezultatul neglijentei.

„Estonia a fost in contact cu autoritatile chineze pentru a incuraja cooperarea in ceea ce priveste investigatia”, a declarat luni un purtator de cuvant al Ministerului de Externe.

Purtatorul de cuvant a spus ca Estonia doreste sa incurajeze „orice cooperare necesara pentru ancheta”, adaugand ca Rusia nu a fost contactata „deoarece nu am vazut necesitatea acestui lucru”.

Luni, China a cerut o ancheta „obiectiva, corecta si profesionista” asupra avariei conductei de gaz.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat din nou, luni, implicarea Moscovei.

Orice amenintari impotriva Rusiei sunt „inacceptabile”, a spus el, ca raspuns la solicitarea presedintelui leton, Edgars Rinkevics, ca NATO sa inchida Marea Baltica pentru transport maritim daca Moscova ar fi gasita responsabila.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

2 ore ago

Ciolacu a luat jumatate de guvern in Turcia. Cel mai probabil, vizita a fost aranjata de Ponta

Premierul Marcel Ciolacu a inceput marti o vizita oficiala in Turcia,  unde va aveasi  o…

56 de minute ago

Permis de conducere de la 17 ani? Parlamentarii romani nu sunt de acord: „Suntem pe primul loc la victime in urma accidentelor de circulatie”

Presedinta Comisiei pentru aparare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a informat, luni, ca nu sustine proiectul…

40 de minute ago

Nivel ridicat de euroscepticism in Serbia: doar 40% dintre sarbi ar vota pentru aderarea la UE. In schimb, 92% dintre albanezi ar vota in favoarea accederii la blocul comunitar

Potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul Republican International, cu sediul la Washington, cetatenii sarbi…

51 de minute ago

Decizie majora privind contractele de munca. ICCJ a stabilit ca termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz

Termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz si se…

2 ore ago