„Eu am avut purtare abuziva?”. Reactia sfidatoare a colonelului Paraschiv, individul care a coordonat represiunea din 10 august

news

Seful Brigazii Speciale a Jandarmeriei, Catalin Paraschiv, a declarat, joi, dupa audierea de la Parchetul Militar in dosarul mitingului din 10 august, ca nu a fost pus sub acuzare, are calitatea de martor si ca nu a avut informatii despre o presupusa tentativa de lovitura de stat in acea seara.

„Nu am fost pus sub acuzare, am calitatea de martor, am declarat efectiv ce s-a intamplat in acea seara si atata tot”, a declarat Catalin Paraschiv, la iesirea de la Parchetul Militar.

„Eu am avut purtare abuziva?”, a reactionat colonelul, cand a fost intrebat de jurnalisti despre interventia jandarmilor.

Intrebat daca avea informatii despre o pretinsa tentativa de lovitura de stat din seara de 10 august, Paraschiv a raspuns: „Eu sunt comandantul Brigazii Speciale de Interventie. Cred ca nu va adresati cui trebuie. Eu nu am avut informatii de aceasta natura. Nu pot sa dau mai multe explicatii, dar sunt militar. Asteptam sa vedem care e parerea procurorilor. Imi asum toate faptele jandarmilor mei, nu se pune problema, dar ale BSIJ (Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei – n.r.), atata tot. Brigada Speciala a actionat conform legii, in literii si in spiritul legii”.

Este a doua audiere a lui Catalin Paraschiv in acest dosar, dupa cea din 23 august de la Parchetul General.

Jandarmeria Romana a depus plangere la DIICOT in cazul mitingului din 10 august, sesizarea vizand infractiuni impotriva ordinii constitutionale, au declarat reprezentantii Directiei. Sesizarea a fost inregistrata marti si a fost facuta de Jandarmeria Romana, iar faptele se refera la infractiuni impotriva ordinii constitutionale, a declarat  purtatorul de cuvant al DIICOT, Mihaela Porime.

Actiunile impotriva ordinii constitutionale sunt cuprinse in articolul 397 din Codul Penal, mai exact: „(1) Actiunea armata intreprinsa in scopul schimbarii ordinii constitutionale ori al ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat se pedepseste cu inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. (2) Intreprinderea de actiuni violente impotriva persoanelor sau bunurilor savarsite de mai multe persoane impreuna, in scopul schimbarii ordinii constitutionale ori al ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat, daca se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi”.

Jandarmeria Romana este condusa actualmente de Ionut Catalin Sindile, imputernicit de ministrul Carmen Dan in aceasta functie, dupa ce mandatul fostului sef, Sebastian Cucos, care era la randu-i imputernicit, a expirat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: