Eugen Nicolicea, noaptea mintii: „Raportul GRECO reprezinta un succes personal”. GRECO solicita desfiintarea Sectiei Speciale

politica

Deputatul PSD Eugen Nicolicea, trimis de Camera Deputatilor sa reprezinte Parlamentul in cadrul Comisiei GRECO, sustine ca raportul devastator al GRECO privind justitia din Romania reprezinta un „succes personal”.

„Subliniez ca rezultatele dezbaterilor au reprezentat un succes pentru Camera Deputatilor, dar si un succes personal, deoarece in cadrul dezbaterilor am luat cuvantul si am sustinut indeplinirea unor recomandari care vizau Parlamentul, eu fiind si initiatorul modificarilor Statutului deputatilor si senatorilor si Regulamentului Camerei Deputatilor, modificari care au condus la realizarea recomandarilor GRECO,” arata Eugen Nicolicea, intr-un comunicat de presa.

GRECO arata, in raportul sau anual adoptat la Strasbourg, ca Romania nu a pus in aplicare sau a aplicat doar partial recomandarile precedente. Romania este printre statele cu cel mai mare numar de recomandari GRECO neimplementate sau partial implementate.

Potrivit parlamentarului, GRECO a constatat ca Romania a indeplinit 4 recomandari, iar alte 3 recomandari au fost indeplinite partial.

„Ceea ce este important de precizat este ca recomandarile neindeplinite, care vizeaza Parlamentul, pot fi indeplinire relativ repede, daca va exista vointa politica necesara din partea grupurilor parlamentare,” sustine Nicolicea.

GRECO afirma in raportul sau ca Sectia Speciala, puternic sustinuta de PSD, reprezinta o „anomalie judiciara” si recomanda desfiintarea acesteia.

Romania se numara printre tarile care fac obiectul procedurii de neconformitate a GRECO, pentru nerespectarea corespunzatoare a recomandarilor din cea de-a patra runda de evaluari, arata GRECO.

In termeni comparativi, Romania e printre statele cu cel mai mare numar de recomandari GRECO neimplementate sau partial implementate. Turcia este prima astfel de tara, urmata de Bosnia si Hertegovina, Grecia, Armenia, Belgia, Macedonia de Nord, Serbia, Cipru, Portugalia si Romania.

In raportul sau global, GRECO avertizeaza ca perceptia pe care o are publicul asupra nivelului redus de coruptie in anumite tari poate duce la subestimarea necesitatii de a lua masuri de lupta impotriva practicilor de coruptie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: