Eurodeputata Eva Kaili ramane in inchisoare pana la inceperea procesului. Daca va fi gasita vinovata, risca 15 ani de inchisoare

externe

Eurdeputata elena Eva Kaili, aflata in centrul unui scandal de coruptie care implica Qatar, va ramane in inchisoare in asteptarea procesului, a decis un tribunal belgian, informeaza The Guardian.

„In ordinul sau de aceasta dimineata, Camera preconsiliului a prelungit arestarea preventiva a lui EK cu o luna”, se arata intr-un comunicat al parchetului federal belgian. In cazul in care alege sa faca recurs impotriva deciziei in termen de 24 de ore, Kaili se va prezenta in fata Curtii de Apel din Bruxelles in termen de 15 zile.

La inceputul zilei, echipa juridica a cerut eliberarea europarlamentarului cu bratara electronica. Avocatul ei, Andre Risopoulos, a spus ca a cooperat pe deplin cu ancheta si a negat toate acuzatiile impotriva ei.

Kaili este una dintre cele patru persoane care au fost acuzate de coruptie si spalare de bani. Anchetatorii au confiscat aproape 1,5 milioane de euro in numerar din diverse proprietati din Bruxelles, inclusiv 150.000 de euro din apartamentul ei. Ceilalti patru suspecti sunt partenerul lui Kaili, Francesco Giorgi, fostul europarlamentar italian Pier Antonio Panzeri si directorul unui ONG, Niccolo Figa-Talamanca. Familia lui Figa-Talamanca a negat toate acuzatiile impotriva lui. Potrivit presei belgiene si italiene, Giorgi ar fi marturisit si ar fi incercat sa-si exonereze partenera. Nu a raspuns la un mesaj trimis pe telefonul sau.

Anchetatorii cred ca Panzeri, europarlamentar intre 2004 si 2019, este o figura esentiala in reteaua criminala, care a luat mita din Qatar si Maroc. Aproximativ 600.000 de euro au fost gasiti la domiciliul sau din Bruxelles. Un avocat al Panzeri nu a comentat acuzatiile, a informat Reuters.

Un alt avocat al lui Kaili, Michalis Dimitrakopoulos, a declarat presei ca a fost „tradata” de partenerul ei.

Potrivit unui document scurs din ancheta citata in Le Soir, Kaili a recunoscut ca stia ca valizele cu numerar au trecut prin apartamentul pe care il impartea cu Giorgi. Potrivit documentului, cand acesta a fost arestat chiar langa apartamentul lor, pe 9 decembrie, fosta prezentatoare de stiri a intrat in panica si i-a cerut tatalui sau, care se afla in vizita la Bruxelles, sa ascunda banii. Tatal lui Kaili a fost arestat in acea dimineata in momentul in care incerca sa paraseasca hotelul Sofitel din cartierul UE cu o valiza in care avea 750.000 de euro in bancnote. A fost eliberat in aceeasi zi, fara a fi acuzat.

Risopoulos a spus ca a fost scandalizat de scurgerea catre presa a documentelor de ancheta si a spus ca nu a vazut niciodata astfel de „incalcari frontale” ale confidentialitatii.

Intre timp, autoritatile elene, care desfasoara o ancheta paralela, au anuntat ca au intrat in posesia unui teren pe care europarlamentarul si partenerul ei l-au cumparat recent pe insula Paros din Marea Egee. Confiscarea a fost dispusa de Charalambos Vourliotis, fost judecator al Curtii Supreme, care conduce autoritatea de combatere a spalarii banilor din Grecia. Autoritatile au confiscat bunul dupa ce un procuror financiar a gasit dovezi de spalare a banilor la achizitionarea proprietatii, un teren mare cu vedere la mare, intr-unul dintre cele mai cautate locuri ale insulei. Banii dintr-un cont bancar comun pe numele cuplului au fost, de asemenea, confiscati, oficialii dand de inteles ca acesta ar fi fost folosit pentru a spala bani.

Dimitrakopoulos a insistat ca terenul a fost cumparat din castigurile ei de europarlamentar. „Au vrut o casa in care sa stea cand veneau vara”, a declarat Vazaios Petropoulos, arhitectul cuplului, la postul de televiziune de stat. „Planul era sa aiba o casa de familie.”

Celelalte bunuri ale europarlamentarei din Grecia au fost deja inghetate, iar saptamana trecuta a fost retrasa din functia de vicepresedinte al parlamentului european.

Kaili va fi judecata mai intai in Belgia, si apoi si in Grecia daca ancheta in curs de desfasurare va gasi dovezi de spalare a banilor. Daca va fi gasita vinovata, ar putea risca pana la 15 ani de inchisoare.

Scandalul a zguduit parlamentul european si a starnit intrebari cu privire la activitatile altor personalitati ale UE. Miercuri, Comisia Europeana a declarat ca ii va scrie fostului comisar european Dimitris Avramopoulos „pentru a obtine mai multe informatii” despre modul in care a reprezentat un ONG implicat in scandal dupa ce si-a incheiat mandatul.

Avramopoulos, care a fost responsabil de politica UE privind afacerile interne si migratie pana in 2019, a declarat ca a fost platit cu 60.000 de euro pentru un an in calitate de membru onorific al consiliului de administratie al ONG-ului de la Bruxelles Fight Impunity, un grup de campanie fondat de Panzeri.

Fostul comisar a anuntat saptamana trecuta ca demisioneaza din consiliul de administratie al Fight Impunity, impreuna cu alte personalitati, printre care fostul premier francez Bernard Cazeneuve si fosta sefa a politicii externe a UE, Federica Mogherini. Intr-o declaratie adresata agentiei de presa elene AMNA, Avramopoulos a spus ca a fost platit cu 5.000 de euro pe luna de la ONG pentru un an, din februarie 2021, bani care au fost declarati si impozitati in Grecia. El a spus ca a cerut ca platile sa se incheie dupa un an, deoarece activitatea ONG-ului „a scazut foarte mult”.

Avramopoulos a fost autorizat sa lucreze pentru Fight Impunity in decembrie 2020 de catre o comisie de la Bruxelles, cu conditia sa nu incerce sfaca lobby pe langa comisarii UE timp de doi ani dupa incheierea mandatului sau. La inceputul acestei saptamani, site-ul web euobserver a raportat ca Avramopoulos s-a intalnit cu mai multi comisari ai UE in timp ce se afla pe statul de plata al Fight Impunity.

Purtatorul de cuvant al comisiei a spus ca acestea au fost „intalniri scurte de curtoazie” cu fostii colegi si succesorul sau si ca Avramopoulos nu a reprezentat Fight Impunity si nici nu a discutat „astfel de probleme”.

Cu toate acestea, comisia a spus ca ii va scrie fostului comisar „pentru a obtine informatii suplimentare despre cum a respectat conditiile in activitatea sa post-mandat si cum a reprezentat acest ONG in perioada de dupa incheierea mandatului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: