Eurodeputati austrieci sustin extinderea Schengen si il critica pe ministrul de interne Gerhard Karner

externe

Deputati austrieci din Parlamentul European au criticat marti pozitia ministrului austriac de interne, Gerhard Karner, care s-a opus extinderii Spatiului Schengen, informeaza agentia croata de presa HINA, citata de Agerpres.

Criticile ministrului Karner, in special in ceea ce priveste Croatia, sunt complet eronate, a declarat eurodeputatul Andreas Schneider, din partea Partidului Social Democrat din Astria (SPO).

El a adaugat ca exista unele probleme nerezolvate in ceea ce priveste Bulgaria, dar ca nu ar trebui sa se puna in discutie extinderea Schengen.

Parlamentul European a aprobat intrarea Bulgariei, Croatiei si Romaniei in Spatiul Schengen si nu exista nicio modificare in acest sens, a declarat eurodeputatul Lukas Mandl de la Partidul Popular din Austria (OVP).

De asemenea, el a afirmat ca este nevoie de un semnal serios pentru a accelera procesul de imbunatatire a politicilor de migratie si azil in UE.

In schimb, europarlamentarul Herald Vilimsky de la Partidul Libertatii din Austria (FPO), un partid populist de dreapta, a declarat ca nu este in favoarea extinderii spatiului Schengen.

Schengen nu este un concept potrivit pentru situatia actuala. Frontierele externe ale UE nu sunt suficient de protejate, motiv pentru care statele membre ale UE trebuie sa isi pastreze dreptul de a-si proteja frontierele, a declarat Vilimsky.

Eurodeputatii sunt reuniti in sedinta plenara la Strasbourg pana joi.

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, s-a opus in mai multe randuri in ultimele zile extinderii Spatiului Schengen, afirmand ca acesta nu functioneaza, dupa cum o dovedeste numarul crescut de solicitanti de azil in Austria.

Cancelarul austriac Karl Nehammer urmeaza sa viziteze miercuri Croatia, iar unul dintre principalele subiecte ale discutiilor sale cu oficialii croati va fi prevenirea migratiilor ilegale si aderarea Croatiei la Spatiul Schengen.

Comentarii: