Euronews: Cele trei tari din Europa care ar putea supravietui unui colaps al civilizatiei pe plan global. Numerosi miliardari isi cumpara proprietati in Noua Zeelanda

analize

incendiu, foc

Noua Zeelanda, Islanda, Marea Britanie, Tasmania si Irlanda sunt locurile cele mai potrivite pentru a supravietui unui colaps global al societatii, anunta un studiu citat de Euronews si The Guardian. Studiu afirma ca civilizatia umana se afla „intr-un stadiu periculos” din cauza societatii foarte interconectate si energo-intensive care s-a dezvoltat si a daunelor aduse mediului.

Un colaps ar putea aparea in urma unor socuri, cum ar fi o criza financiara severa, impactul crizei climatice, distrugerea naturii, o pandemie si mai grava decat Covid-19 sau o combinatie a acestora, se afirma in studiu. Studiul a fost realizat de Nick King si de profesorul Aled Jones de la Global Sustainability Institute din cadrul Anglia Ruskin University (ARU).

„De cativa ani analizez socurile societatii globale din intreaga lume, ce provoaca socurile si cum se propaga acestea in sistem, analizand de ce au nevoie tarile pentru a rezista la aceste socuri”, spune Jones.

Pentru a evalua care natiuni ar fi cele mai rezistente la un astfel de colaps, tarile au fost clasificate in functie de capacitatea lor de a cultiva alimente pentru populatie, de a-si proteja granitele de migratia in masa nedorita si de a mentine o retea electrica si o anumita capacitate de productie.

Insulele din regiunile temperate si, in principal, cu densitate scazuta a populatiei au iesit pe primul loc.

„Insulele se descurca deosebit de bine, am fost surprinsi de Marea Britanie, dar faptul ca sunt puternic izolate ajuta destul de mult”, adauga Jones. „Marea Britanie are un mare potential pentru energiile regenerabile cu ajutorul energiei eoliene offshore si a mareelor.”

Jones lucreaza de 10 ani la studierea socurilor sistemului global, iar in cea mai mare parte a studiat fenomenele meteorologice extreme: „Primele 20 de tari pe care le-am analizat au fost cele mai rezistente la schimbarile climatice. Vremea extrema si schimbarile climatice care se vor manifesta in urmatorul deceniu sunt amenintari destul de mari”.

Cu toate acestea, Jones tine sa precizeze ca cercetarea nu este conceputa pentru a incuraja oamenii sa se mute intr-una dintre cele cinci natiuni supravietuitoare, ci pentru a evidentia defectele din sistemele noastre globale.

Se pare ca miliardarii au cumparat deja terenuri pentru buncare in Noua Zeelanda in vederea pregatirii pentru o apocalipsa. „Nu am fost surprinsi ca Noua Zeelanda se afla pe lista noastra”, a declarat profesorul Aled Jones.

Cercetatorii sugereaza ca ar putea avea loc un hibrid de dezastre, care ar putea incepe cu unul dintre ele si apoi sa ia amploare prin „bucle de feedback”, ducand la un colaps brusc.

Scopul studiului este de a afla ce tari si-ar reveni sau ar evita cu totul colapsul.

„Ne uitam la modul in care ai putea mentine societatea sa arate la fel de mult ca in prezent. Aveti suficienta energie pentru a continua civilizatia? Poti sa produci energia, alimentele si materialele de care avem nevoie astazi?”, spune Jones.

Noua Zeelanda a fost identificata ca avand cel mai mare potential de a supravietui relativ nevatamata datorita capacitatii sale de a produce energie geotermala si hidroelectrica, a terenurilor agricole abundente si a populatiei reduse.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: