Euronews: Majoritatea romanilor care voteaza PSD isi doresc intoarcerea regimului comunist

politica

Romanii ar putea aduce inapoi la putere social-democratii, la alegerile de duminica, la aproximativ un an dupa ce fostul lider al partidului, Victor Ponta, implicat in scandaluri de coruptie, a demisionat dupa incendiul de la clubul Colectiv.

Aceasta idee este prezentata de Euronews intr-o analiza publicata miercuri si citata de news.ro. PSD este creditat cu 43% din intentiile de vot, potrivit unui sondaj realizat la sfarsitul lunii noiembrie. PNL ar urma sa obtina 27% din voturi.

Daca sondajul se confirma, PSD, care a iesit de la guvernare in noiembrie anul trecut, dupa incendiul de la clubul Colectiv, soldat cu 64 de morti, se va intoarce la putere.

Au circulat acuzatii ca masurile de siguranta au fost compromise la Colectiv din cauza coruptiei – clubul ar fi primit autorizatie de functionare desi nu respecta normele antiincendiu.

Dupa demisia lui Ponta, a fost numit un nou Guvern, condus de Dacian Ciolos. Intr-un an de mandat, a implementat o serie de reforme care au fost creditate cu ameliorarea luptei anticoruptie din tara.

Cu toate acestea, romanii de rand nu au simtit beneficiile – statul nu a avut prea mult succes in recuperarea banilor de la cei condamnati pentru coruptie, explica Cristian Nitoiu, expert in politica la Aston University. In consecinta, principala tema in campania electorala a fost crearea de locuri de munca, salariile si ajutoarele sociale.

PSD se bucura de sustinerea traditionala a unei mari parti din populatie, inclusiv a pensionarilor, somerilor si asistatilor social, explica Nitoiu.

„Majoritatea oamenilor care tind sa voteze pentru acest partid isi doresc, intr-o oarecare masura, intoarcerea regimului comunist, intr-o forma sau alta. PSD capitalizeaza aceste sentimente de nostalgie, promitandu-le ca nu se va schimba prea mult”, a adaugat expertul.

„Cand vine vorba de programele partidelor politice, aceasta campanie nu a avut manifestele traditionale ale formatiunilor care sa acopere toate domeniile politice, care sunt importante in contextul romanesc”, a avertizat si Valentina-Andreea Dimulescu, cercetator pentru politica publica la proiectul european Anticorrp

„In schimb, s-au concentrat pe promisiuni populiste, precum reducerea taxelor si cheltuielilor publice in acelasi timp”, a adaugat ea.

Intensificarea xenofobiei

O alta tema electorala cheie a fost reprezentata de acuzatiile ca xenofobia ia amploare in tara, ceea ce este ironic, tinand ca Romania este printre cei mai toleranti membri UE.

Potrivit lui Nitoiu, xenofobia este bazata pe ipoteza tot mai vehiculata ca problemele tarii – rata somajului a fost de 5,8% in octombrie, una dintre cele mai scazute din UE – sunt cauzate de faptul ca „statul s-a vandut intereselor straine si nu mai exista oameni de afaceri romani”.

„Un minus il reprezinta discursul nationalist si orientat spre teoria conspiratiei pe care il afiseaza unii candidati”, a atras atentia Dimulescu.

„De exemplu, exista o tendinta tot mai accentuata catre stirile false si inflamatorii despre influenta lui Soros (George Soros – n.red.) asupra ONG-urilor, Guvernul tehnocrat si in special noul partid politic Uniunea Salvati Romania acuzandu-l de finantarea si manipularea acestor grupuri impotriva intereselor Romaniei”, a adaugat ea.

Matematicianul si activistul Nicusor Dan, care conduce Uniunea Salvati Romania, este nou-intrat in politica, dar ar urma sa obtina sustinerea alegatorilor tineri sau care lucreaza in strainatate.

Nicusor spera sa repete, de aceasta data la nivel national, succesul de care s-a bucurat la alegerile locale, cand a fost ales in Consiliul Local al Bucurestiului.

„Partidul nou creditat cu cea mai buna sansa de a intra in Parlament este Uniunea Salvatia Romania, care reuneste persoane de dreapta si de stanga, activisti civici, oameni de afaceri si chiar fosti membri ai cabinetului premierului Ciolos”, a explicat Dimulescu.

„Ceea ce face acest partid interesant este faptul ca s-a format din mai multe grupuri din societatea civila la nivel local, iar profilul si mesajele sale s-au raspandit dupa ce a reusit sa obtina niste mandate la alegerile locale din iunie”, a subliniat experta.

„Nicusor Dan, presedintele sau, mizeaza pe cartea de outsider politic si se concentreaza pe promisiuni anticoruptie si de integritate politica, criticand in acelasi timp partidele politice pentru ca nu sunt dispuse la reforme si sa guverneze tara eficient”, a adaugat ea.

PNL, al carui mesaj este destul de confuz, ar urma sa formeze, insa, principala opozitiei, potrivit lui Nitoiu.

Liberalii pledeaza pentru modernizarea statului si pe lupta anticoruptie, dar au fost ei insisi implicati in scandaluri de coruptie.

Printre alte partide aflate in cursa se afla Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE), despre care expertii spun ca si-ar putea uni fortele cu PSD pentru a forma urmatorul Guvern.

Un alt actor in campanie este Partidul Miscarea Populara (PMP), proeuropean, conservator, dar cu politici economice liberale, al fostului presedinte Traian Basescu.

Implicatii mai ample

In conditiile in care UE se confrunta cu crizele generate de Brexit si de respingerea referendumului din Italia, Romania nu va fi, probabil, o sursa de ingrijorare, considera Nitoiu.

PSD, favorit in sondaje, este „foarte bine integrat in modul de gandire transatlantic”, a dat el asigurari.

„Partidul (…) este unul dintre cei mai importanti stalpi au socialistilor europeni, in ceea ce priveste membrii Parlamentului European. A avut relatii bune cu politicienii de la Washington si vrea sa fie proeuropean. Deci nu cred ca s-ar schimba prea multe in ceea ce priveste politica externa si modul in care se comporta Romania in Uniunea Europeana”, a subliniat el.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: