Europa ar trebui sa isi sporeasca prezenta in Balcanii de Vest pentru a limita influenta Rusiei (seful diplomatiei italiene)

externe

„Stabilitatea in Balcanii de Vest este importanta pentru pace. Trebuie sa ii oprim pe rusi in Balcanii de Vest, avem nevoie de o prezenta sporita a Europei”, a declarat ministrul italian de externe Antonio Tajani, potrivit agentiei Reuters, citata de Agerpres.

„Trebuie sa protejam toate tarile din Balcanii de Vest si apropiate de Ucraina, deoarece este important in acest moment sa lucram impreuna. Unitatea este importanta si este un mesaj puternic pentru Rusia”, a spus Tajani, in contextul in care la reuniunea ministrilor de externe din tarile membre NATO de la Bucuresti au fost invitati sa participe si ministrii de externe din Bosnia-Hertegovina, Georgia si Republica Moldova, parteneri ai NATO.

Bosnia-Hertegovina trece prin cea mai grava criza politica de la sfarsitul razboaielor din Balcani din anii ’90, sarbii bosniaci contestand institutiile statului, ca parte a eforturilor lor de lunga durata de secesiune, incurajati de un sprijin cel putin tacit din partea Rusiei.

Ministrul de externe al Bosniei, Bisera Turkovic, prezenta la reuniunea de la Bucuresti, si-a exprimat la randul sau ingrijorarea miercuri in legatura cu intentiile Rusiei in privinta tarii sale.

„Avem imputerniciti ai Rusiei in guvernul nostru, iar diviziunea din tara noastra este profunda”, a spus ea inaintea discutiilor din ultima zi a reuniunii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: