Europa elaboreaza un plan secret de a trimite trupe in Ucraina pentru mentinerea pacii dupa razboi. Operatiunea este pusa la cale de Marea Britanie si Franta

externe

armata

Un grup de tari europene planuieste in secret sa trimita trupe in Ucraina pentru a impune un potential acord de pace dupa incheierea razboiului pornit de Rusia, relateaza Associated Press.

Fortele motrice din spatele eforturilor de mentinere a pacii sunt Marea Britanie si Franta, dar detaliile sunt putin cunoscute, deoarece tarile implicate in discutii sunt precaute si nu dezvaluie prea multe, de teama ca i-ar putea oferi lui Vladimir Putin un avantaj daca accepta sa negocieze.

Discutiile au izvorat dintr-o propunere a presedintelui francez Emmanuel Macron la inceputul lui 2024, care a castigat popularitate de atunci.

Cu toate acestea, natura fortei de mentinere a pacii si cine ar participa depinde de termenii unui potential acord de pace si de alti factori.

Ministrul eston al apararii, Hanno Pevkur a declarat la Conferinta de securitate de la Munchen ca situatia este inca in faza incipienta. El a spus ca este „important” ca aliatii europeni sa inteleaga cum va arata linia de contact din Ucraina inainte de a continua cu planurile.

Daca Rusia si Ucraina reduc fortele de-a lungul frontului, Europei i-ar fi mai usor sa aiba o prezenta acolo, dar asta ar fi mai dificil in timpul razboiului in curs.

Expertii si oficialii avertizeaza ca Europa trebuie sa trimita un contingent substantial, nu o forta de mentinere a pacii precum „castile albastre” ale ONU.

Generalul american in retragere Ben Hodges, fost comandant al fortelor terestre americane in Europa, a subliniat ca „aceasta ar trebui sa fie o forta reala, astfel incat rusii sa stie ca, daca vor mai incerca vreodata, vor fi zdrobiti”.

AP a subliniat, de asemenea, ca Ucraina are nevoie de sprijin aerian pe langa trupele terestre. Cu toate acestea, adunarea unei forte europene pe scara larga ramane dificila.

Saptamana aceasta, secretarul american al Apararii, Pete Hegseth, a cerut control international al liniei de contact, lunga de aproximativ 1.000 de kilometri, dar europenii au rezerve, invocand nevoia de prea multe trupe. Totusi, aproape toti sunt de acord ca un anumit „sprijin american” este esential.

Hegseth a subliniat, de asemenea, ca „orice garantii de securitate trebuie sa fie sustinute de forte europene si non-europene capabile”.

Daca se desfasoara in Ucraina, a spus el, „trebuie sa faca parte dintr-o misiune non-NATO”.

El nu a precizat ce rol ar putea juca SUA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: