Europa incearca sa scape de dependenta de gazul rusesc, Serbia se lauda cu un nou contract semnat cu Putin: „Este de departe cel mai bun acord”

externe

Serbia a semnat cu Moscova o prelungire cu trei ani a acordului sau de aprovizionare cu gaz rusesc la pret redus, a anuntat duminica presedintele Aleksandar Vucic, potrivit AFP.

Este „de departe cel mai bun acord din Europa”, a afirmat Vucic, dupa o discutie la telefon cu omologul sau rus Vladimir Putin.

Serbia, tara candidata pentru aderarea la Uniunea Europeana, a ramas apropiata de Kremlin de la invazia rusa din Ucraina. Desi a condamnat la ONU agresiunea rusa, Serbia a refuzat sa se alature sanctiunilor europene impotriva Moscovei, care continua sa ii furnizeze gaz la pret preferential.

Prin acest nou acord, se reafirma dependenta aproape totala a Serbiei fata de Rusia, mai ales ca Moscova detine o parte majoritara in compania nationala sarba de petrol si gaz.

Detaliile acestui nou contract, in special in privinta pretului si a volumului de gaz furnizat, vor fi comunicate „in zilele care urmeaza”, dupa o intalnire cu sefii Gazprom, a precizat presedintele sarb.

„Vom avea o iarna mai sigura in materie de aprovizionare cu gaz”, a declarat el intr-o conferinta de presa televizata, potrivit Agerpres.

In prezent, factura este „aproape de trei ori mai mica decat oriunde in Europa, iar in aceasta iarna va fi de 10-12 ori mai mica”, potrivit lui Vucic.

Serbia primeste pentru moment 6 milioane de metri cub pe zi de la gigantul rus Gazprom la un pret de 251 de euro pe mia de metri cubi.

Vucic a mai spus ca a discutat de asemenea cu Vladimir Putin despre o extindere a capacitatii de stocare in tara sa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: