„Europa libera” l-a prins. Cine este acum stapanul Vioricai Dancila. Umbra temutei Securitati pluteste asupra Palatului Victoria

politica

Jurnalistii de la „Europa libera” publica un amplu material despre noul papusar al Vioricai Dancila, omul care o controleaza pe cea aflata in fruntea Guvernului Romaniei. Este vorba despre Florea „Ica” Voinea, fost lider comunist si „camarad” cu fostul sef al Securitatii, Iulian Vlad.

Despre Florea Voinea se vorbeste in soapta, la Palatul Victoria nu are nicio incadrare oficiala, insa este prezent in biroul Vioricai Dancila, iar dupa unele voci din PSD, zilele acestea ar fi activ in negocierile despre motiunea de cenzura, scrie Europa libera.

Voinea a aparut imediat dupa plecarea dupa gratii a lui Liviu Dragnea in anturajul Vioricai Dancila si se pare ca este sfatuitorul cel mai apropiat al sefei Guvernului si cel care stabileste conexiunile acesteia cu oamenii din partid.

Nu apare in public alaturi de primul ministru si putine sau trunchiate sunt amanuntele despre Florea Voinea. Biografia sa oficiala trece sub tacere ca Decembrie 1989 l-a prins deputat in Marea Adunare Nationala si secretar pe probleme muncitoresti in Comitetul Central al Partidului Comunist, stratosfera in care se invarteau cei apropiati familiei Ceausescu.

Florea Voinea, care spune ca a absolvit Academia de Studii Economice si Social-Politice, este produsul Facultatii Stefan Gheorghiu, scoala cadrelor superioare ale Partidului Comunist, pe care a urmat-o in anii 80, perioada de apogeu a cultului personalitatii familiei Ceausescu. Figureaza in Raportul final asupra comunismului, al Comisiei Tismaneanu, printre ultimii lideri ai CC al UTC, mentionat la pagina 154.

La Arhivele Nationale, dosarul sau din fondul CC al PCR, Sectia Cadre, care era condusa de Elena Ceusescu, mai cuprinde astazi doar cateva file, care arata ca inca de la scoala generala, Florea (Ica) Voinea a fost membru in conducerea UTC pe scoala, apoi la liceu. Studiile sale, pana sa ajunga la Stefan Gheorghiu, erau liceul si doua luni la Scoala interjudeteana de la Craiova a UTC. A facut armata, unde a fost lider UTC de companie, si s-a angajat ca electrician la „Electroputere”, uzina din Craiova, dupa cum arata dosarul sau de cadre de la Comitetul Central.

„Din aprecieri, rezulta ca are o pregatire politica si profesionala corespunzatoare, spirit organizatoric, initiativa, (sic) si capacitate de influentare si mobilizare a tineretului la infaptuirea hotararilor partidului”, scria in decembrie 1982 Sectia de cadre a CC al PCR. Doi ani mai tarziu ajungea secretar al CC al UTC, functie in care l-a prins revolutia. Din 1985, era deputat in simulacrol de for legislativ comunist, Marea Adunare Nationala, circumscriptia Marghita, din Bihor.

Din 1997, ca angajat al lui Dan Voiculescu la Intact, Florea Voinea se inscrie in PUR si ajunge deputat in 2000, gratie locurilor cedate de PDSR-ul de la acea vreme. A fost apoi deputat si in 2004, tot din partea PUR, insa, in 2005, pe fondul dedringoladei din PUR, care a guvernat o vreme alaturi de Alianta DA, a trecut la PSD. Revine ca senator PSD in Parlament in 2012, prin apropierea de Olguta Vasilescu, iar in 2016 candideaza din partea ALDE la un post de senator de Dolj, fara succes.

Ca persoana privata, ramasa fara loc in Parlament, aflam ca Florea (Ica) Voinea are astazi mai multe surse de venit. Sotia sa, Olga Lucheria, a fost pana in vara acestui an director adjunct la secretariatul Bancii Nationale. S-au casatorit in 2002, cand erau amandoi deputati si lucrasera impreuna la Dan Voiculescu, doamna fiind economist la Grivco. Sotia lui Voinea este acum membra in board-ul unei banci rusesti, International Bank for Economic Cooperation, IBEC, o banca despre care presa a scris ca ar fi in legatura cu agentiile de spionaj ale Kremlinului.

La plecarea de la BNR, din declaratia de avere a sotiei pe ultimul an, aflam ca Ica Voinea are patru contracte de munca, de unde castiga peste 326.839 lei/an, dupa cum urmeaza:

Romaqua Group, compania lui Octavian Cretu, care comercializeaza apele minerale Borsec. Romaqua a fost in atentia publica recent, pentru ca s-a scris ca acolo mai lucreaza si Alexandru Cumpanasu. Octavian Cretu este angajatorul si al unei alte persoane care a fost la un moment dat in atentia publica, Ioan Paun, fostul consul la Shanghai, care a l-a acuzat pe Adrian Nastase ca a facut cumparaturi din China cu bani cash in valoare de zeci de mii de euro, ascunsi in topuri de hartie. Octavian Cretu a fost martor la acuzatia lui Paun ca ar fi fost santajat de Nastase. In politica exista voci care sustin ca intre Ica Voinea, Cretu si Paun ar fi relatii apropiate de prietenie, sedimentata de interesul pentru China.

Ica Voinea castiga anual 27.908 lei de la Loja masonica de rit scotian, o entitate la care cei mai multi membri platesc cotizatie. Potrivit relatarilor din presa, Voinea ar face parte din conducerea lojei amintite, fiind al cincilea din ierarhia de noua membri – se pare ca este mare ministru de stat, din anul 2016.

Asociatia Romana de Acreditare – RENAR – o entitate care functioneaza in subordinea Ministerului Economiei.

Metroreal SRL, o companie reprezentata de fiul lui Florea Voinea si care se ocupa de cantare. Firma obtinea in 2015, cand Ica Voinea era senator, contracte cu Posta Romana in 12 judete ale tarii, prin care firma inregistrata in comuna Pielesti din jud Dolj verifica cantarele Postei Romane. Astazi, Metroreal are site comun cu o alta firma, certificata de RENAR.

In 2013, cand a venit in Romania premierul chinez Li Keqiang, a declarat ca este prieten din tinerete cu senatorul pe-atunci, Florea (Ica) Voinea. A fost una dintre putinele ocazii cand numele lui Voinea a razbatut in presa. Era vorba despre o vizita din 1986 pe care Voinea, alaturi de Nicu Ceausescu, a facut-o in China. In interviurile pe care le-a dat ulterior, Voinea si-a aratat pretuirea pentru „cultul muncii si al respectului pentru valori” ale Chinei, asa cum se poate vedea in fragmentul de mai jos (min. 4.00), ilustrat din plin cu imagini din tineretea lui Ica Voinea, de secretar CC al UTC si deputat in Marea Adunare Nationala.

Pana atunci, Voinea promova relatiile de afaceri cu China. La Craiova a intermediat intalniri intre Olguta Vasilescu, primar atunci al orasului, pentru construirea unui cartier de locuinte. La Caras Severin a adus oameni de afaceri chinezi pentru investitii in Banatul montan.

Voinea a fost un membru constant al Camerei de Comert Romano-Chineze, din conducerea careia a facut parte inclusiv ca presedinte executiv, fiind activ in promovarea afacerilor cu Beijingul.

In 2015, Victor Ponta l-a numit consilier onorific pentru promovarea relatiilor cu Republica Populara Chineza. Mai fusese in aceeasi functie si intre 2012-2013 (ianuarie). Ica Voinea l-a secondat in acea perioada pe Costin Mihalache, actualul sef al cancelariei Vioricai Dancila, cel care se ocupa pe atunci, din postul de consilier de stat, de promovarea relatiilor cu Republica Populara Chineza.

Reuniti in guvernarea Dancila, Ica Voinea si Costin Mihalache au readus in actualitate negocierile cu China General Nuclear, prin semnarea, in luna mai, a unui ​memorandum pentru preluarea de catre chinezi a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

In recenta vizita a presedintelui Iohannis in Statele Unite, centralele nucleare de capacitate mica, de uz civil, si memorandumul privind tehnologia 5G au facut obiectul unor declaratii comune ale celor doi presedinti si al unor memorandumuri semnate de cele doua guverne, care au fost menite sa plaseze SUA in pozitie strategica in aceste domenii, in raport cu planurile guvernului de la Bucuresti legate de investitiile chineze.

Intre timp, Cabinetul Dancila a pastrat in vigoare memorandumul pentru preluarea reactoarelor nucleare de la Cernavoda de catre chinezi. De asemenea, nu a adoptat nicio masura prin care sa fie preluate angajamentele statului roman referitoare la tehnologia 5G, in conditiile in care este programata licitatia pentru noua tehnologie, iar Huawei este furnizor de infrastructura al unora dintre companiile interesate, printre ele aflandu-se Vodafone.

In loc de epilog, o mentiune. Florea Voinea a vorbit despre activitatea sa de lider comunist legendand-o. Daca afirma ca a absolvit Facultatea de studii economice si social politice, in loc de Stefan Gheorghiu, tot asa spunea si ca „a lucrat la tineret”, cand, de fapt secretar al CC al UTC. Pledoaria sa pentru regimul comunist nu se limiteaza doar la Beijing.

La o lansare de carte din 2018, de memorii ale lui Iulian Vlad, ultimul sef al Securitatii ceausiste, Florea Voinea il denumea pe liderul Politiei Politice a dictaturii anilor 80 „un om cat o tara”. „Am lucrat foarte bine cu el”, spunea sfetnicul de azi al Vioricai Dancila despre Iulian Vlad, cel pe care il considera „drept” si „onest”, care „nu vorbea urat despre camarazi”, liderul unui „colectiv care nu se va mai bucura niciodata de respectul si teama celor care voiau raul Romaniei” – detalii aici, de la minutul 12.00. In anul 2005, Florea St Voinea a primit de la CNSAS adeverinta ca nu a colaborat cu Securitatea ca Politie Politica.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: