Europa Libera, stire bomba: Kovesi a trecut de prima faza pentru sefia Parchetului European. PSD nu o mai poate bloca

news

Comisia de selectie a procurorului sef european, functie pentru care s-a inscris Laura Codruta Kovesi, aproape a finalizat lista scurta a candidatilor selectati. Pe ea s-ar afla si Kovesi, anunta Europa libera.

Data limita pentru depunerea candidaturilor a fost 14 decembrie 2018. Din 30 de persoane au ramas 5, au declarat pentru Europa Libera surse de la Bruxelles. Din Romania, in afara de Kovesi, au mai fost alte doua candidaturi.

Procedura de selectie a procurorului sef european este una care nu depinde de tara din care e candidatul si se face exclusiv de catre o comisie formata din 12 membri (fosti membri ai Curtii de Justitie si ai Curtii de Conturi, fosti membri nationali ai Eurojust, membri ai instantelor nationale supreme, procurori de nivel inalt si avocati) desemnati in septembrie 2018. Lista scurta va ajunge la Comisia JAI si, probabil Comisia LIBE, apoi cuvantul final il vor avea Consiliul si Parlamentul European, de comun de acord.

Altfel spus, procedura pentru desemnarea procurorului sef european este independenta de procedura nationala, fiind una exclusiv europeana, ceea ce explica, intr-o masura, valul de atacuri din ultima perioada declansat la adresa Laurei Codruta Kovesi de media controlata de PSD.

Motivul acestei solutii este simplu si este explicat in articolul 6 al Regulamentului Parchetului European (EPPO) intrat in vigoare in 2017. E vorba despre independenta viitorului procuror comunitar, inclusiv fata de statul din care provine: ”Procurorul-sef european actioneaza in interesul Uniunii in ansamblul sau si nu solicita si nici nu accepta instructiuni de la nicio persoana din afara EPPO, de la niciun stat membru al Uniunii Europene sau nicio institutie, niciun organ, niciun oficiu, nicio agentie a Uniunii in exercitarea atributiilor care ii revin in temeiul Regulamentului privind EPPO. Candidatii trebuie sa isi declare angajamentul de a actiona in mod independent, in interesul public, in conformitate cu articolul 6 din Regulamentul privind EPPO, si sa declare orice interese despre care s-ar putea considera ca le afecteaza independenta”.

Desi Romania a preluat presedintia rotativa a Consiliului UE, nu are posibilitati efective sa blocheze o eventuala desemnare a Laurei Codruta Kovesi ca procuror sef european. Ministrul justitiei, Tudorel Toader, prezideaza Consiliul JAI, e adevarat, dar din cauza imaginii proaste pe care o are puterea de la Bucuresti in ce priveste derapajele de la statul de drept si vicierea independentei justitiei, exprimarea unei opozitii transante impotriva Codrutei Kovesi ar putea sa aiba un efect contrar.

In tot cazul, ar fi neobisnuit ca un stat sa nu-si sustina propriul candidat. Probabilitatea este insa destul de mare, tinand cont ca Tudorel Toader este cel care a obtinut revocarea din functie a fostei sefe a DNA si ca in luna iulie declara ca aceasta nu poate fi ”recompensata pentru greselile pe care le-a facut, cu speranta ca in viitor nu le va mai repeta.” Doar ca guvernul roman nu are prea multe de spus in aceasta ”recompensa”, mentioneaza Europa Libera.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: