Europa, lovita de inundatii majore. Se anunta pagube considerabile

news

Regiuni din Germania, Belgia, Franta si Olanda au fost afectate sambata de inundatii in urma ploilor torentiale abundente declansate inca de vineri, iar pagubele se anunta deja a fi considerabile in unele locuri, potrivit AFP si DW.

Cancelarul german Olaf Scholz a promis „solidaritate” federala dupa ce statul Saarland, din vest, a fost lovit de inundatii si alunecari de teren. A vizitat unele dintre zonele afectate impreuna cu politicieni locali.

Saarland, regiune de frontiera cu Franta si Luxemburg este cea mai afectata de revarsarea mai multor cursuri de apa in urma ploilor foarte abundente cazute vineri si in noaptea de vineri spre sambata.

„Putem vedea aici violenta pe care o poate provoca natura si in ce grad trebuie sa ne pregatim pentru astfel de evenimente”, a declarat Scholz pentru presa, incaltat cu cizme de cauciuc, in timpul unei vizite intr-una din zonele cele mai inundate.

„Saarland se gaseste de 36 de ore confruntat cu o situatie de urgenta”, a declarat sefa guvernului regional, Anke Rehlinger.

Regiunea nu a mai cunoscut astfel de inundatii de trei decenii. Oficiul de Stat pentru Protectia Mediului si Siguranta Muncii a transmis ca astfel de inundatii au loc la 20-50 de ani.

In jur de 850 de pompieri si membri ai protectiei civile, ajutati de cateva mii de voluntari, sunt mobilizati in Saarland si in regiunile vecine afectate din sud-vestul Germaniei (Renania-Palatinat, Hessa, Baden-Wurttemberg) pentru a curata strazile sau a goli de apa subsolurile inundate.

Cunoscuta activista germana pentru clima, Luisa Neubauer, l-a apostofat pe Scholz in privinta vizitei din Saarland si a acuzat guvernul ca atenueaza politicile climatice.

„Da, desigur, in calitate de cancelar, puteti slabi astazi legea climei si maine puteti calatori in zonele inundabile, cu mare ingrijorare. Pe termen mediu, este doar o strategie extrem de fragila in criza climatica”, a postat Neubauer pe X.

Ploile torentiale au afectat si Belgia, Olanda, Franta, Luxemburg

In regiunea Liege din estul Belgiei, s-au inregistrat 550 de apeluri de interventii din cauza inundatiilor, dar nivelul apei era in scadere peste tot sambata.

In Franta, in departamentul Moselle din nord-estul tarii, „echivalentul a peste o luna de ploaie a cazut in mai putin de 24 de ore”, a transmis prefectura.

Desi situatia ‘se amelioreaza’, autostrada A4, in sensul Paris – Strasbourg, ramane intrerupta, la fel si cateva sosele departamentale.

Oficialii din provincia olandeza Limburg au ordonat, de asemenea, evacuarea catorva locuri de campare sambata dimineata din cauza riscului de inundatii.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: