Europa nu lasa Romania in bratele penalilor. Krichbaum anunta discutii cu Timmermans, dupa ce a lansat un avertisment serios guvernului de la Bucuresti

news

Gunther Krichbaum a confirmat pentru DW scrisoarea adresata Comisiei Europene, in care arata ca „in ultimele zile au fost publicate inregistrari audio cu scopul distrugerii credibilitatii procurorilor DNA”.

Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, a confirmat pentru Deutsche Welle scrisoarea pe care a trimis-o Comisiei Europene in privinta Romaniei. Krichbaum a precizat ca va discuta aspectele prezentate in scrisoare si in cadrul intrevederii cu Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene, pe marginea Conferintei de Securitate de la Munchen.

La importanta reuniune din capitala Bavariei, Romania este reprezentata de ministrul apararii nationale, Mihai Fifor si de secretarul de stat pentru afaceri bilaterale si strategice in spatiul euroatlantic, George Ciamba.

Miercuri, la Bruxelles, premierul roman Viorica Dancila va avea o intrevedere cu seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Redam mai jos textul integral al scrisorii trimise de Gunther Krichbaum sefului Comisiei Europene cu precizarea ca varianta originala a documentului (in limba germana).

Stimate domnule Presedinte,

In calitate de Presedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul federal al Germaniei, urmaresc actualele evolutii politice interne din Romania cu mare ingrijorare. Incepand cu alegerile din decembrie 2016 diferitele guverne ale Romaniei au lucrat sistematic pentru amnistierea membrilor de partid condamnati pentru fapte de coruptie si frauda electorala si pentru a impiedica viitoare investigatii de coruptie.

In ultimele zile au fost facute public inregistrari audio cu scopul de a distruge credibilitatea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Autorii acestor inregistrari sunt politicieni care sunt in curs de investigare sau care au fost deja condamnati pentru fapte de coruptie. In urma acestui scandal este ceruta acum demisia sefei DNA, Laura Kovesi.

In ultimii ani, DNA a avut un rol semnificativ, in combaterea eficienta a coruptiei in Romania chiar si la cel mai inalt nivel. Independenta si marile succese ale DNA sunt vazute ca o mare realizare si in afara granitelor Romaniei. In special in societatea civila din tarile din Balcanii de Vest, DNA este prin urmare considerata un model in eforturile proprii de a lupta impotriva coruptiei. Orice atac asupra DNA si asupra Laurei Kovesi este, prin urmare, un atac asupra independentei sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei.

Intr-o scrisoare din 2 februarie 2017 am subliniat deja faptul ca, avand in vedere evolutiile politice interne, inlaturarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania este complet exclusa. Incercarile actuale de a forta inlaturarea procurorului sef DNA din functia actuala arata, din pacate, faptul ca temerile mele sunt justificate. Tot felul de incercari de a renunta din motive politice la procedura MCV inaintea preluarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului UE, sunt inutile. Presupun, prin urmare, ca aceasta optiune nu va fi luata in considerare, iar Comisia isi va exprima ferm ingrijorarea fata de guvernul roman.

Marile progrese in justitia romaneasca au fost posibile doar datorita aderarii la UE si prin sprijinul institutiilor europene. Cetatenii romani pro-europeni, care se opun actiunilor guvernului, au nevoie urgenta de sprijinul Comisiei. In cazul unor noi atacuri asupra independentei sistemului judiciar, ar trebui, in opinia mea, sa se ia in considerare initierea procedurii de activare a articolului 7 din Tratatul UE.

Activarea Articolului 7 din Tratatul UE, cunoscuta si ca „optiunea nucleara”, de ultim resort politic, inseamna suspendarea dreptului de vot in Consiliul UE pentru un stat membru. Initierea acestei proceduri a avut loc anul trecut fata de Polonia tot din cauza masurilor din Justitie, dar Comisia Europeana, statele membre si Varsovia continua negocierile diplomatice pentru a nu se ajunge la activarea efectiva a Articolului 7.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: