Europa opreste negocierile cu Grecia: „Asteptam rezultatul referendumului”

externe

Ministrii de finante din statele zonei euro au hotarat miercuri seara, in cadrul unei teleconferinte, sa continue negocierile cu guvernul de la Atena numai dupa ce se vor afla rezultatele referendumului de duminica prin care Grecia va lua o decizie privind acceptarea ori respingerea ultimelor propuneri ale creditorilor internationali, transmit agentiile AFP si EFE.

‘Eurogrupul este unit in decizia sa de a astepta rezultatul referendumului din Grecia inaintea unor noi discutii (…) Nu punem caruta inaintea boilor’, a scris pe Twitter ministrul slovac de finante, Peter Kazimir.

Anterior, premierul grec Alexis Tsipras a cerut concetatenilor sai, intr-un mesaj televizat, sa respinga la referendum ultimele propuneri ale creditorilor internationali privind un nou acord de asistenta financiara. El a sustinut ca doreste astfel sa obtina un acord ‘mai bun’ si mai ‘just din punct de vedere social’, pe baza ‘propunerilor alternative’ formulate de guvernul sau. Principalele elemente ale acestor propuneri transmise de guvernul grec sunt obtinerea unui nou imprumut de 30 de miliarde de euro pe doi ani, in cadrul Mecanismului European de Stabilitate (ESM), si o noua restructurare a datoriei externe a Greciei.

Prin decizia de a nu mai negocia cu Grecia, Eurogrupul s-a aliniat de fapt pozitiei Germaniei, cancelarul Angela Merkel declarand ca nu este dispusa sa discute despre un nou plan de asistenta pentru Grecia inaintea referendumului din 5 iulie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: