Europa reactioneaza dur in urma deciziei CCR. OECD: „Ministrul vostru al Justitiei va invata curand, in mod dur, ca este intr-o mare eroare”

politica

Seful structurii anticoruptie din cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), Drago Kos, afirma ca decizia CCR privind revocarea lui Kovesi „contravine in mod evident echilibrului puterilor in stat in tara dvs si independentei sistemului judiciar”.

Dragos Kos are declaratii foarte dure nu numai la adresa CCR, cat si a guvernului si mai ales la adresa lui Tudorel Toader. Candidatura Romaniei pentru aderarea la OECD, depusa in 2012 si reinnoita in 2016 si 2017, este definita pe site-ul ministerului de Externe drept „obiectiv strategic al politicii externe romane, inclus in actualul program de guvernare”.

Intr-un interviu pentru ziare.com, Kos afirma ca „recenta decizie a CCR contravine in mod evident echilibrului puterilor in stat in tara dvs si independentei sistemului judiciar. Nu pot evita sentimentul ca este o actiune intentionata, cat timp am mai vazut asemenea stranii interferente ale unor curti constitutionale din Balcani in lupta anticoruptie in ultimii ani”.

Alte declaratii transaante ale oficialului OECD:

– Magistratii romani au clarificat ca nu vor reveni la vechile timpuri, cand politicienii le spuneau ce si cum. Comunitatea internationala ii va sustine in aceasta privinta.

– DNA este una dintre povestile de succes in lupta anticoruptie la nivel mondial. Functionarea si rezultatele sale sunt model de studiu pentru generatii de studenti in intreaga lume.

– Actualul guvern al Romaniei nu vrea sa continue lupta impotriva coruptiei la nivel inalt si face orice pentru a gasi o scuza in acest sens.

– Ministrul vostru al Justitiei va invata curand, intr-un mod dur, ca este intr-o mare eroare. Imi pare rau ca imaginea tarii are de suferit din cauza declaratiilor lui impulsive.

– Achitarile sunt o componenta normala a oricarei proceduri judiciare normale in orice tara normala. N-as vrea sa traiesc intr-o tara in care procurorii obtin 100% condamnari.

– Considerati ca independenta unui procuror a carui activitate se afla explicit sub autoritatea ministrului Justitiei, om politic, parte dintr-un guvern politic, este garantata?

– Independenta activitatii unui procuror este una dintre premisele esentiale pentru ca ei sa desfasoare o munca obiectiva si impartiala. Activitatea tuturor organizatiilor care se ocupa de munca procurorilor este directionata catre asigurarea acestei independente.

– Directa subordonare a procurorilor fata de un actor politic reprezinta o incalcare clara a acestui principiu, ceea ce poate avea consecinte grave in privinta statutului tarii in cadrul organizatiilor internationale.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: