Europa, satelitul planetei Jupiter, produce suficient oxigen pentru a putea asigura supravietuirea unui milion de pamanteni

externe

Europa, satelit, Jupiter, oxigen, un milion de oameni

Europa, unul dintre cei 95 de sateliti ai lui Jupiter, genereaza 1.000 de tone de oxigen la fiecare 24 de ore, adica o cantitate care ar fi suficienta pentru a asigura supravietuirea unui milion de pamanteni, a anuntat Jet Propulsion Laboratory al NASA, citat de postul de televiziune CBS.

Este suficient oxigen pentru ca un milion de oameni sa respire in fiecare zi, dar este substantial mai putin decat credeau oamenii de stiinta ca exista pana acum, au precizat cercetatorii. Cantitatea de oxigen ar putea avea un impact asupra oceanului subteran al Lunii, despre care se crede ca ar contine de doua ori mai multa apa decat toate oceanele Pamantului la un loc.

Europa, al sasea cel mai apropiat satelit de Jupiter, este putin mai mica decat Luna noastra, potrivit NASA. Se crede ca, la fel ca si Pamantul, Europa are o manta stancoasa si un miez de fier.

Descoperirile arata ca Europa produce aproximativ 26 de kilograme de oxigen in fiecare secunda. Oamenii de stiinta au estimat anterior ca satelitul ar putea produce peste 2.000 de kilograme de oxigen in fiecare secunda. Datele au fost colectate de sonda spatiala Juno a NASA, care a trecut pe langa Europa in 2022.

Desi planeta are oxigen, nu ar fi neaparat un loc sigur pentru oameni – si nu doar din cauza lipsei de aer respirabil.

„Problema explorarii umane pe Europa este una foarte complexa”, a declarat Szalay intr-un e-mail. „Radiatia este extrem de intensa la Europa si estimarile sugereaza ca un astronaut in interiorul unui costum spatial nu ar putea supravietui mai mult de o zi la suprafata doar din cauza acestei radiatii intense. Deci, probabil ca ar avea probleme si mai mari decat lipsa oxigenului intr-un astfel de mediu”.

NASA planuieste sa lanseze Europa Clipper pe 10 octombrie 2024, pentru a efectua „o recunoastere detaliata a satelitului jupiterian Europa si pentru a investiga daca luna inghetata ar putea adaposti conditii potrivite pentru viata”.

Agentia spatiala spune ca Europa „ar putea fi cel mai promitator loc din sistemul nostru solar pentru a gasi medii actuale potrivite pentru o forma de viata dincolo de Pamant”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: