Europa se pregateste de impact. Britanicii au respins iar acordul pentru Brexit, May e pe faras

externe

Parlamentul Regatului Unit a respins marti seara, prin vot, ultima versiune de acord privind Brexit-ul sustinuta de guvernul de la Londra.

Pentru acord – modificat fata de versiunea din noiembrie anul trecut si respinsa deja in ianuarie – au votat 242 de parlamentari, iar impotriva 391. Infrangerea suferita de premierul Theresa May a fost categorica, desi mai putin severa decat cea de la inceputul anului, cand au fost doar 202 de voturi in favoarea acordului si 432 impotriva, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

In continuare, ramane posibila doar retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeana pe 29 martie, fara un acord, sau amanarea datei pentru Brexit.

Pe planul politicii interne britanice, Reuters apreciaza ca sunt posibile inclusiv alegeri anticipate sau un nou referendum, asa cum a cerut imediat dupa vot Opozitia.

May s-a adresat Camerei Comunelor imediat dupa infrangere si si-a exprimat regretul fata de rezultat. Ea a afirmat ca parlamentarii trebuie sa decida acum daca vor sa revoce Articolul 50 din Tratatul UE, referitor la retragerea unui stat membru, sau sa convoace un nou referendum pe tema Brexit. In orice caz, a adaugat ea, Uniunea Europeana va dori sa stie ce intentioneaza sa faca britanicii in cazul unei amanari.

Liderul opozitiei laburiste, Jeremy Corbyn, a declarat ca versiunea de Brexit fara acord este inacceptabila si ca este timpul pentru alegeri anticipate.

Negociatorul-sef pentru Brexit din partea Uniunii Europene, Michel Barnier, a reactionat imediat dupa aflarea rezultatelor, aratand ca impasul poate fi rezolvat numai in Regatul Unit. Cat despre UE, Barnier a anuntat ca pregatirile pentru un divort dur, fara acord, „sunt mai importante ca niciodata”.

Mai mult despre:

Comentarii: