„Europa trebuie sa se inarmeze in cel mult cinci ani, altfel nu va putea rezista unui atac al Rusiei”, avertizeaza premierul danez, Mette Frederiksen

externe

Mette Frederiksen, avertisment, Europa, inarmare, cinci ani, atac, Rusia

Europa trebuie sa devina complet autonoma in domeniul apararii in urmatorii trei pana la cinci ani pentru a descuraja o Rusie „foarte agresiva” care ar putea ataca altfel o tara UE, a declarat premierul Danemarcei pentru Politico.

„Sunt total in favoarea reinarmarii Europei si vreau sa punem pe masa un obiectiv foarte ambitios, spunand ca in trei pana la cinci ani trebuie sa fim total capabili sa ne aparam in Europa”, a declarat Mette Frederiksen intr-un interviu.

Nevoia de reinarmare a fost acum „cel mai important lucru” cu care se confrunta blocul din cauza unei amenintari persistente din partea Rusiei, care ar putea incerca sa atace intr-o „perspectiva foarte scurta” daca tarile nu actioneaza pentru a o descuraja.

„Daca vedeti ce fac in ceea ce priveste sabotajul, atacurile hibride, utilizarea migrantilor… incercand sa destabilizeze tarile noastre prin dezinformare, stiri false si asa mai departe, dorinta Rusiei de a avea o lupta impotriva Europei este destul de mare”, a adaugat ea. „Nu sunt sigura ca se va schimba, din pacate”.

Comentariile lui Frederiksen au venit in timp ce presedintele american Donald Trump si omologul sau rus Vladimir Putin au vorbit marti la telefon despre o posibila incetare a focului in Ucraina. Ei nu au ajuns la un acord, dar au declarat ca intentioneaza sa continue discutiile.

Frederiksen a fost sceptica cu privire la interesul lui Putin de a pune capat razboiului.

„Nu sunt foarte optimista in ceea ce priveste Rusia, deoarece atunci cand ma uit la comportamentul lor, este atat de mult impotriva umanitatii si impotriva Europei si a tot ceea ce credem, trebuie sa demonstreze ca doresc sa traiasca o viata vecina normala cu noi in Europa”, a spus ea.

Intrebata despre amenintarile lui Trump de a anexa Groenlanda, un teritoriu autonom aflat sub coroana daneza, Frederiksen a spus ca suveranitatea tarii trebuie sa fie respectata.

„Groenlanda este o parte a teritoriului Regatului Danemarcei, punct”, a spus ea. „Ma astept ca toata lumea sa respecte suveranitatea si integritatea noastra teritoriala si granitele noastre. Groenlanda nu este de vanzare”.

Comentariile sale au venit imediat dupa ce presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut – la Copenhaga – tarilor UE sa isi puna in comun achizitiile in domeniul apararii pana in 2030. UE intentioneaza sa instituie un plan de 800 de miliarde de euro pentru a consolida industria de aparare a blocului comunitar.

Danemarca, unul dintre cei mai fermi sustinatori ai Ucrainei, sprijina ideea de a cumpara mai multe arme din tarile UE, a declarat Frederiksen, dar doreste in continuare sa poata „coopera cu alti parteneri”, precum Norvegia si Regatul Unit.

„Potentialul in Europa este foarte mare, dar unele bariere trebuie sa fie schimbate si date la o parte, deoarece nu producem inca suficient”, a adaugat ea. „Avem inca aceasta mentalitate de timp de pace… Nu cred ca avem la dispozitie cateva luni pentru a lua decizii”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: