Europa va intra in recesiune la iarna

externe

Europa va intra in recesiune la iarna iar revenirea pe crestere nu se va intampla inainte de primavara anului urmator, a declarat, luni, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, informeaza Agerpres.

„Vom avea o recesiune in aceasta iarna”, le-a spus Gentiloni jurnalistilor la sosirea la reuniunea Eurogrupului care are loc la Bruxelles.

Europa se confrunta cu cea mai grava criza energetica din ultimii 50 de ani in contextul in care Rusia a redus livrarile de gaze ca reactie la sanctiunile impuse de Occident Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Explozia inflatiei a intensificat o criza a costului vietii, aducand economiile europene in pragul recesiunii.

Conform celor mai recente date publicate luna trecuta de Eurostat, economia zonei euro a incetinit semnificativ in trimestrul al treilea, cand a inregistrat un avans de doar 0,2% comparativ cu trimestrul precedent, dupa o crestere de 0,8% in trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru. Analistii sunt de parere ca principalul motiv al incetinirii economiei sunt preturile mari la energie si multi prognozeaza ca economia zonei euro va intra in recesiune la finalul anului si in primele luni ale anului urmator.

Produsul Intern Brut al UE a inregistrat o crestere de 0,2% in trimestrul al treilea fata de trimestrul precedent, tarile membre cu cel mai puternic avans fiind Romania si Cipru, ambele cu o crestere de 1,3%. In ritm anual, Produsul Intern Brut in Uniunea Europeana a crescut cu 2,4%. In acest caz, tarile membre cu cele mai puternice cresteri sunt: Cipru (5,4%), Portugalia (4,9%) si Romania (4,7%).

Paolo Gentiloni a mai spus luni ca mai sunt necesare cateva luni de discutii pentru reformarea regulilor bugetare ale UE, in ideea de a da o marja de manevra mai mare statelor membre in ceea ce priveste investitiile.

Modernizarea Patului de stabilitate si crestere este pe agenda reuniunii ministrilor de Finante din cele 27 de state membre UE, care se desfasoara luni si marti la Bruxelles.

„Vom avea o prima discutie dar stim ca avem puncte diferite de vedere si vom avea nevoie de mai multe luni pentru a gasi un consens”, a declarat Paolo Gentiloni.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: