Europarlamentar leton acuzat de spionaj pentru Rusia. Tatjana Zdanoka este pe statul de plata al Kremlinului de 20 de ani

externe

tatjana zdanoka, letonia

Parlamentul European a lansat luni o ancheta privind acuzatiile potrivit carora Tatjana Zdanoka, membra letona a legislativului UE, a lucrat ani de zile ca spion rus, relateaza Politico.

Acuzatiile, pe care Zdanoka le neaga, au fost formulate intr-un articol publicat luni de Insider, un ziar de investigatii rusesc. In raport se afirma ca Zdanoka a lucrat pentru Serviciul Federal de Securitate rus (FSB), succesorul KGB-ului din epoca sovietica.

„Au fost deschise investigatii in cadrul Parlamentului European” cu privire la afirmatiile din ziar, a declarat luni un purtator de cuvant al Parlamentului.

Presedintele Parlamentului, Roberta Metsola, „ia aceste acuzatii foarte in serios si trimite cazul la Comitetul consultativ privind Codul de conduita”, a declarat purtatorul de cuvant. „Ea va aduce, de asemenea, problema in fata Conferintei presedintilor Parlamentului de miercuri”, a mai spus el.

Zdanoka a fost unul dintre cei doar 13 eurodeputati care au votat impotriva unei rezolutii de condamnare a invaziei Rusiei in Ucraina in martie 2022.

Intr-un videoclip postat pe contul sau de Facebook, Zdanoka a negat cu tarie afirmatiile facute de Insider. „Nu am fost niciodata asociata cu KGB-ul, spre deosebire de multe personalitati letone bine cunoscute, si nu am cooperat cu nicio alta agentie de informatii”, a declarat ea.

Seful comisiei pentru afaceri juridice a Parlamentului European, eurodeputatul spaniol Adrian Vazquez Lazara, a declarat pe X ca grupul sau centrist a cerut ca intreaga camera sa dezbata saptamana viitoare ceea ce el a numit „RussianGate”. „Ar fi intolerabil sa existe eurodeputati pe statul de plata al Kremlinului care sa lucreze pentru a distruge democratia europeana din interior”, a scris el.

Articolul din The Insider s-a bazat pe o investigatie realizata in colaborare cu publicatia de stiri estoniana Delfi, centrul leton de jurnalism de investigatie Re:Baltica si cotidianul suedez Expressen. Acesta sustine ca Zdanoka „a lucrat pentru Directia a cincea a FSB, raportand la doi responsabili diferiti cel putin din 2004 pana in 2017”.

„E-mailurile divulgate intre Zdanoka si cei doi ofiteri de caz din Rusia includ rapoarte explicite si detaliate de la Zdanoka catre coordonatorii sai care descriu activitatea sa ca legislator european, in special in ceea ce priveste indatoririle oficiale legate de promovarea sentimentelor pro-Kremlin in regiunea sa natala”, potrivit relatarii Insider.

Serviciul de securitate leton VDD a declarat, de asemenea, ca va investiga acuzatiile. Imunitatea lui Zdanoka in calitate de membru al Parlamentului European „a fost un factor important in [facilitarea] activitatilor sale in sprijinul intereselor geopolitice ale Rusiei”, a declarat VDD.

Parlamentul European nu o poate da afara pe europarlamentara sau nu o poate impiedica sa voteze, chiar daca se constata ca a incalcat codul de conduita. Cea mai puternica pedeapsa pe care Parlamentul o poate aplica unui deputat in functie este taierea indemnizatiei financiare zilnice pentru 60 de zile sau interzicerea participarii la unele dintre activitatile Parlamentului pentru aceeasi perioada.

Recent, ea a anuntat ca nu va mai candida pentru un nou mandat in Parlamentul European in iunie, dar ca Inna Djeri va fi cap de lista pentru partidul sau.

Zdanoka o are angajata pe Djeri ca asistent local, alaturi de alte 11 persoane. Zdanoka este unul dintre liderii Uniunii Letone-Ruse (cunoscuta local ca LKS), un partid marginal pro-Kremlin care a ramas in afara parlamentului national timp de 14 ani. Partidul a sustinut anexarea Crimeei de catre Rusia in 2014, iar Zdanoka a refuzat sa denunte invazia in 2022.

Europarlamentarul bulgar Ilhan Kiuciuk a declarat ca Parlamentul „trebuie sa actioneze in mod unitar pentru a elimina toti actorii rai din camera noastra”.

„Nu poate continua sa fie o gluma ca Parlamentul European este plin de spioni sau de politicieni corupti”, a declarat Kiuciuk.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: