Evadare in masa in Haiti. Bande bine inarmate conduse de un fost politist au declansat haosul, mai multe avioane de linie au fost lovite de gloante – Video

externe

Bande Haiti

Bande inarmate au atacat sambata Penitenciarul National din Haiti, permitand evadarea unui numar necunoscut de detinuti, a confirmat o sursa de politie la nivel inalt, citata de Miami Herald.

Evadarea din inchisoare a avut loc dupa cateva zile atacuri armate din partea bandelor care s-au easculat in Port-au-Prince in timp ce premierul Ariel Henry vizita Kenya pentru a finaliza un acord de securitate. Scopul este desfasurarea unei misiuni internationale de securitate armata care sa ajute Politia Nationala din Haiti sa combata escaladarea violentei intre bande. Focurile de arma puternice, care au izbucnit in mai multe locatii din jurul capitalei, au obligat companiile aeriene americane American Airlines si Spirit Airlines, cu sediul in SUA, sa isi anuleze zborurile din sudul Floridei. Sunrise Airways, cu sediul in Haiti, a anulat, de asemenea, zborurile dupa ce mai multe dintre avioanele sale parcate atat pe aeroportul national, cat si pe cel international au fost lovite de gloante.

Vineri, ambasada SUA a emis o alerta de securitate prin care ii avertiza pe cetatenii americani ca mai multe locatii din capitala se afla sub focuri de arma intense din partea unor bande violente si ca civilii ar trebui sa isi ia masuri de precautie.

Cea mai supraaglomerata inchisoare din tara, unitatea din centrul orasului Port-au-Prince gazduieste mai multi detinuti periculosi, inclusiv 18 columbieni si alti suspecti inculpati in cazul asasinarii presedintelui haitian Jovenel Moise in iulie 2021. Proiectat pentru 3.900 de detinuti, Penitenciarul National, la inceputul lunii ianuarie, avea 11, 778 de detinuti.

La inceputul zilei de sambata, un videoclip a circulat online cu imagini ale inchisorii dintr-o drona care ar fi fost operata de liderul bandei Baz 5 Segon, Izo. O voce putea fi auzita anuntand lipsa prezentei politiei in curtea inchisorii si informandu-i pe membrii bandei ca pot progresa. Nu dupa mult timp, o voce neidentificata a putut fi auzita confirmand evadarea din inchisoare.

De asemenea, Izo a distribuit pe TikTok o inregistrare video cu drona de pe acoperisul cladirii de birouri din curtea palatului. Doi ofiteri de politie de la o unitate de politie specializata au putut fi vazuti intinsi pe acoperis in timp ce o voce isi bate joc de ei si spune „continuati sa trageti in ei”.

Membrii bandei, care acum par a fi mai coordonati si mai uniti ca niciodata, incercau de luni de zile sa patrunda in principala inchisoare a tarii. Vineri au fost raportate incercari nereusite atat asupra inchisorii, cat si asupra Palatului National, in timp ce in capitala se auzeau focuri de arma puternice, iar bandele inarmate continuau sa vizeze ofiterii de politie si instalatiile guvernamentale, inclusiv sectiile de politie.

La inceputul saptamanii, fostul politist devenit membru al unei bande, Jimmy Cherizier, cunoscut sub numele de Barbecue, si-a asumat meritele pentru ultimul val de violenta, afirmand intr-un videoclip distribuit online ca scopul este de a-l „rasturna” pe Henry si guvernul sau.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: