externe

Evadare spectaculoasa in Israel. 6 palestinieni au scapat dintr-o inchisoare de maxima securitate printr-un tunel sapat timp de mai multe luni: „Esec major de securitate”

Sase palestinieni au evadat dintr-o inchisoare israeliana de maxima securitate, a anuntat politia, in timp ce media israeliene i-au identificat ca membri ai unor grupari militante, informeaza luni Reuters.

Potrivit presei israeliene, cinci dintre detinutii palestinieni apartineau miscarii Jihadul Islamic si unul era comandantul unui grup armat afiliat principalului partid Fatah.

Cei sase erau colegi de celula si au fugit printr-un tunel din inchisoarea Gilboa din nordul Israelului.

„Noaptea trecuta, am primit o serie de relatari despre figuri suspecte in campuri agricole si de la serviciul inchisorii care a descoperit foarte repede ca prizonierii lipseau din celulele lor si sase au scapat”, a declarat purtatorul de cuvant al politiei nationale Eli Levy la Kan Radio.

Arik Yaacov, un comandant militar, a declarat ca evadatii au sapat o gaura in podeaua toaletei celulei lor pentru a avea acces la pasajele formate de constructia inchisorii, scrie Reuters.

Oficialii inchisorii presupun ca cei sase au evadat printr-un tunel care duce in afara zidurilor inchisorii si pe care au reusit sa il sape in ultimele luni. Shin Bet a raportat ca evadatii s-au coordonat cu colaboratori din afara inchisorii folosind un telefon mobil de contrabanda si ca ii astepta o masina. Ei au fost observati pentru prima data de fermierii locali care au anuntat politia in jurul orei 3 dimineata.

S-a descoperit ca cei sase prizonieri evadasera in jurul orei 4 dimineata, in timpul unei numaratori. Iesirea din tunel a fost gasita ulterior la cativa metri in afara zidurilor inchisorii si era acoperita de buruieni.

O ancheta privind incidentul este in curs de desfasurare, a precizat Serviciul penitenciar. Un oficial din cadrul Serviciului Penitenciarelor din Israel a descris evadarea ca fiind „un esec major de securitate si de informatii”.

Unitatea, situata la aproximativ 4 km de granita cu Cisiordania ocupata, este una dintre inchisorile de cea mai inalta securitate din Israel si gazduieste palestinieni condamnati sau suspectati de activitati anti-israeliene, inclusiv atacuri mortale.

Patru dintre barbati executau pedepse pe viata, a declarat o organizatie a prizonierilor palestinieni.

Mai multe factiuni palestiniene au salutat evadarea din inchisoare.

„Aceasta mare victorie dovedeste inca o data ca vointa si determinarea soldatilor nostri curajosi din interiorul inchisorilor inamicului nu pot fi infrante”, a declarat Fawzi Barhoum, un purtator de cuvant al gruparii militante islamiste Hamas.

Fortele de securitate ii cautau pe barbati si presupun ca ei ar incerca sa ajunga in Cisiordania din apropiere, teritoriu ocupat de israelieni unde Autoritatea Palestiniana exercita o autoguvernare limitata, sau la granita iordaniana, a spus el.

Media israeliene l-au identificat pe unul dintre detinutii evadati ca fiind Zakaria Zubeidi, fost comandant al Al Brigazilor Martirilor Al Aqsa apartinand Fatah din orasul Jenin in Cisiordania.

Brigazile au comis atacuri letale impotriva israelienilor in timpul unei revolte palestiniene din 2000-2005.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Recent Posts

Un tanar din Bacau, salvat in extremis dupa ce a fost muscat de o vipera

Duminica, 19 mai 2024 la Centrul Primiri Urgente (CPU) al Spitalului Municipal Roman a fost…

39 de minute ago

O „furtuna seismica” a lovit supervulcanul Campi Flegrei – este cel mai puternic cutremur inregistrat in sudul Italiei in ultimii 40 de ani

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 pe scara Richter a lovit luni seara supervulcanul Campi Flegrei…

55 de minute ago

Caz neverosimul in Mehedinti: un profesor si un paznic de la DGASPC, arestati dupa ce ar fi violat sapte copii institutionalizati

Un instructor pentru educatie al Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva „Constantin Pufan” si un paznic…

O oră ago

Dupa moartea sa intr-un accident de elicopter, apar amanunte socante despre trecutul sangeros al „Macelarului din Teheran”

Fostul presedinte iranian Ebrahim Raisi a fost unul dintre cei mai inversunati inamici ai reformelor,…

2 ore ago