Eveniment major pentru Boeing. Starliner decoleaza azi cu doi astronauti la bord catre Statia Spatiala Internationala

externe

lansare

Dupa ani de intarzieri si poticneli, Boeing este in sfarsit pe cale sa lanseze astronauti catre Statia Spatiala Internationala pentru NASA, relateaza Association Press.

Este primul zbor al capsulei Starliner de la Boeing cu un echipaj la bord.

NASA a apelat la companiile americane pentru transportul astronautilor dupa ce navetele spatiale au fost retrase din uz. SpaceX, compania lui Elon Musk, a efectuat noua curse pentru NASA incepand din 2020, in timp ce Boeing a reusit doar o pereche de zboruri de testare fara echipaj.

Mult asteptata lansare este programata pentru luni seara. Cu conditia ca aceasta proba sa decurga bine, NASA va alterna intre Boeing si SpaceX pentru a transporta astronautii catre si de la statia spatiala.

Veteranii astronauti NASA Butch Wilmore si Suni Williams sunt capitani de marina pensionati care au petrecut luni la bordul statiei spatiale cu ani in urma. Acestia s-au alaturat zborului de testare dupa ce echipajul initial a renuntat, deoarece intarzierile s-au acumulat. Wilmore, in varsta de 61 de ani, este un fost pilot din Mount Juliet, Tennessee, iar Williams, in varsta de 58 de ani, este pilot de elicopter din Needham, Massachusetts. Cei doi au fost implicati in dezvoltarea capsulei si insista asupra faptului ca Starliner este pregatit pentru decolare.

Starliner va decola cu racheta Atlas V a United Launch Alliance de la statia spatiala Cape Canaveral. Va fi pentru prima data cand astronautii vor folosi o racheta Atlas de la Proiectul Mercury al NASA, incepand cu John Glenn, care a devenit primul american care a orbitat in jurul Pamantului in 1962. 62 de ani mai tarziu, aceasta va fi cea de-a 100-a lansare a rachetei Atlas V, care este folosita pentru a ridica sateliti, dar si nave spatiale.

„Suntem foarte atenti la fiecare misiune. Suntem super, super, super, super atenti” cu misiunile umane, a declarat Tory Bruno, CEO al ULA, o societate mixta a Boeing si Lockheed Martin.

Starliner ar trebui sa ajunga la statia spatiala in aproximativ 26 de ore. Cei sapte rezidenti ai statiei vor fi cu ochii pe capsula care se apropie. Sosirea unui nou vehicul este „un lucru foarte important. Nu lasi nimic la voia intamplarii”, a declarat astronautul NASA Michael Barratt pentru AP de pe orbita.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: