Evolutii spectaculoase in cazul Kovesi. Europarlamentar: „Intr-un timp foarte scurt vom avea o veste buna”

politica

Europarlamentarul Dragos Tudorache (USR PLUS) anunta ca „intr-un timp chiar foarte scurt”, romanii vor avea o „veste buna” privind sansele Laurei Codruta Kovesi de a deveni sefa a Parchetului European.

Intrebat in cadrul unui interviu pentru ziare.com ce sanse are acum LCK, Tudorache a spus ca romanii trebuie sa se astepte la o „veste buna”.

„Eu cred ca sansele sunt foarte mari. Sper eu ca intr-un timp chiar foarte scurt, si o spun cu toata intelegerea a ceea ce se intampla in acest moment in PE si Consiliu, sa avem o veste buna. E posibil ca zilele acestea sa fie un prim pas important care sa ajute la nominalizarea dnei Kovesi, dupa care sa se se deruleze niste pasi procedurali esentiali care fac parte din procedura pana sa se ajunga la decizie”, a declarat Tudorache.

Tudorache a respins acuzatiile de politizare excesiva a candidaturii lui Kovesi.

„Orice nominalizare care se face intr-un joc institutional intre Parlament si Consiliu devine si un joc politic, nu poate ramane unul strict tehnic. Nou e acest proces hibrid in care a existat o evaluare tehnica facuta de un complet de experti, de profesionisti acoperind toata plaja judiciara: sefi de parchete nationale, avocati, presedinti de instante si curti de conturi, experti judiciari.

Ei au facut prima evaluare a profilului si competentelor candidatilor, inainte de a muta acest joc in sfera institutional politica. Este un model pe care l-am putea folosi acasa, de exemplu pentru depolitzarea CCR.

Politizarea a fost facuta nu din cauza procesului, ci pentru ca s-a tot incercat o competitie: cine o sustine si o iubeste mai mult. Eu astept sa vad nominalizarea facuta, nu cred ca e cazul ca cineva sa-si aroge merite. Daca nominalizarea va fi facuta, meritul e al dnei Kovesi, cea care a convins completul de profesionsti sa o puna in varful listei si fostul PE sa o sustina.

Faptul ca diverse partide se inghesuie acum sa arate sustinere inteleg ca e o chestiune care poate aduce voturi. Noi o privim cu responsabilitate si obiectivitate”, a mai spus Tudorache.

Europarlamentarul USR PLUS a lansat apoi si o intepatura la adresa lui Klaus Iohannis, care a declarat miercuri ca „unii politicieni se agata” pentru imagine de candidatura lui Kovesi.

„Dl Ciolos a anuntat rezultatul unei discutii cu dl Macron pe aceasta tema, nu a fost o incercare de a se agata politic. Sunt altii care au luat startul. Dl Ciolos a anuntat rezultatul unui demers pe care il facem pentru a incerca sa cream spatiul necesar ajungerii la un acord intre Consiliu si PE cu privire la nominalizare. E o prioritate pentru noi, fara a vrea sa ne arogam un merit. Meritul e al dnei Kovesi”, a precizat Tudorache.

Mai mult despre: ,


Comentarii: