Exceptie in CSM pentru Lia Savonea. Nu a fost transmis live interviul cu Savonea pentru functia de judecator la ICCJ

news

Judecatoarea Lia Savonea a sustinut marti, la Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), interviul pentru promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala. Interviul nu a fost transmis live, asa cum se procedeaza de obicei in situatii similare.

Interviul cu Lia Savonea a avut loc la ora 9,30. Lia Savonea a fost presedinte al CSM. Interviul nu a fost transmis live pe site-ul CSM, cum s-a procedat in cazul altor candidati. Surse din CSM au sustinut ca interviul a fost inregistrat si ca va fi difuzat ulterior.

sociatia Declic a lansat o petitie online prin care solicita CSM-ului ca judecatoarea Lia Savonea sa nu fie promovata la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

„Noi, semnatarii si semnatarele acestei petitii, va cerem sa nu o promovati pe Lia Savonea la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Judecatoarea a lasat liber un individ care si-a agresat sexual nepoata de 13 ani si a motivat ca, din moment ce copila nu le-a spus parintilor, inseamna ca a fost de acord.

Promovarea judecatoarei Lia Savonea ar fi un semnal ca sistemul judiciar refuza, in continuare, sa protejeze copiii impotriva pradatorilor sexuali”, se arata in petitie.

„Lia Savonea este o judecatoare controversata si influenta. Cand a condus Consiliul Superior al Magistraturii, presa a scris ca este omul lui Liviu Dragnea si cea care influenteaza toate deciziile institutiei in favoarea PSD. Tot Savonea s-a numarat printre magistratii care au sustinut modificarile toxice la legile justitiei.

Acum, Savonea, actuala sefa a Curtii de Apel Bucuresti, vrea sa ajunga la Curtea Suprema. Presa o da drept favorita si pentru sefia ICCJ. Nimeni nu ar mai trece atunci peste cuvantul ei.

Recent, jurnalistii au descoperit ca Savonea a lasat liber un agresor sexual de minori. Judecatoarea a emis o sentinta de doar 8 luni de inchisoare cu suspendare pentru un barbat care si-a agresat sexual nepoata de doar 13 ani. Savonea a considerat ca fetita si-a dat acordul, pentru ca nu si-a anuntat parintii.

Intr-o tara care protejeaza copiii de abuzuri sexuale, Lia Savonea ar fi fost exclusa din magistratura pentru decizia data.

Dar, in Romania, din 4 abuzuri impotriva minorilor, 3 sunt judecate ca acte in care copiii au fost de acord. Cu astfel de decizii date de judecatori, am ajuns tara in care, la fiecare 6 ore, un copil este abuzat sexual.

Promovarea Liei Savonea ar insemna ca sistemul judiciar o premiaza, fara sa tina cont ca a ignorat suferinta unui copil si nu i-a facut dreptate.

Dar noi, cetatenii, nu putem ramane nepasatori la suferinta copiilor abuzati. Le cerem membrilor Sectiei pentru Judecatori sa respinga promovarea unui judecator toxic la Inalta Curte. Vor da o decizie pana la finalul lunii martie”, se mai afirma in petitie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: