EXCLUSIV Cine este socrul politistului arestat de DNA. Fost senator, actual bibliotecar milionar si consilier judetean din partea PNL

news

Politistul din Maramures detasat la Serviciul Permise Suceava si arestat la propunerea DNA pentru luare de mita este ginerele unui fost senator si actual consilier judetean din Maramures, Teodor Ardelean. Informatia apare in declaratia de avere pe 2019 a politistului Viorel Andrei Donciu.

Teodor Ardelean a fost ales senator in legislatura 1992-1996 din partea PUNR, fiind chiar si vicepresedinte al Senatului. In acest moment este consilier judetean din partea PNL si manager al bibliotecii judetene Petre Dulfu din Baia Mare, de unde incaseaza pe an 66.000 de lei.

Pentru functia de consilier judetean a incasat anul trecut 15.000 de lei, plus indemnizatii din doua consilii de administratie (Intervalco SA si Spitalul de Boli Infectioase), de unde a primit 19.000 de lei.

Socrul lui Donciu mai incaseaza doua pensii: una de fost senator in cuantum de 38.000 de lei pe an si alta, „pensie de stat”, in cuantum de 42.600 de lei.

Avere de bibliotecar sef

Chiar si asa, averea socrului politistului de la permise arestat este impresionanta. In conturi, acesta are 164.000 de euro, 15.000 de dolari si 900.000 de lei. El mai detine actiuni in valoare de 3.100.000 de lei la BRD, 31.000 de lei la Banca Transilvania si 11.500 de lei in Broker SA.

Dividendele de la BRD pe 2019 incasate de Ardelean sunt in valoare de 389.000 de lei.

Revenind la familia Donciu, sotia politistului a castigat anul trecut 18.000 de lei de la o firma cu obiect de activitate comert.

Din declaratia de avere a politistului mai rezulta ca Raluca Dana Donciu a primit in 2018 de la tatal sau, Teodor Ardelean, un cadou in valoare de 93.400 de lei.

Presa locala a relatat ca politistul Donciu, detasat de la Maramures ca sef al Directiei de Permise Suceava dupa ce DNA a dat iama in respectiva structura, a fost retinut si apoi arestat preventiv pentru 30 de zile sub acuzatia de luare de mita, cumparare de influenta si acces ilegal la un sistem informatic. In dosar este implicat si un consilier judetean, adica un coleg al socrului sau.

Acuzatiile DNA

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe privind faptul ca la data de 04 februarie 2021, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, in calitate sef al SPCRPCIV Maramures, ar fi cumparat influenta unui consilier de la Consiliul Judetean Maramures, pe care acesta din urma pretindea ca o are pe langa anumite persoane, astfel incat inculpatul Donciu Viorel-Andrei sa fie desemnat in continuare in aceeasi functie. Numirea in calitate de sef al SPCRPCIV Maramures expira in data de 15 februarie 2021.

In schimbul mentinerii sale in functie, inculpatul Donciu Viorel-Andrei l-ar fi sprijinit pe consilier la inmatricularea unor vehicule detinute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidati la examenul pentru obtinerea permisului de conducere, precum si cu indeplinirea oricaror alte atributii de serviciu pe care ofiterul de politie le are potrivit functiei, in interesul personal al consilierului sau in interesul altor persoane.

La data de 01 februarie 2021, la instigarea aceluiasi consilier, inculpatul Donciu Viorel-Andrei ar fi accesat fara drept baza de date a MAI-Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, in interesul personal al instigatorului, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura in proprietatea unei societati comerciale.

In contexte diferite, in zilele de 9 februarie, 10 februarie si 25 februarie 2021, in calitate de sef al SPCRPCIV Maramures, inculpatul Donciu Viorel-Andrei ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mita pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obtinerea permisului de conducere auto ori pentru inmatricularea unor vehicule.

Ulterior, Donciu a fost arestat preventiv de Tribunalul Cluj.

Mai mult despre: ,

Comentarii: