EXCLUSIV Declaratia unei victime a incendiului de la Ferma Dacilor. Matei Ene: „Stiam ca televizorul se incingea destul de des, iar un angajat al fermei le-a spus copiilor sa inchida televizorul pentru a se mai raci”

news

Ferma Dacilor

Referatul prin care se solicita arestarea lui Cornel Dinicu, consultat de aktual24.ro, contine si o declaratie pe care una dintre victimele incendiului, Matei Ene, a dat-o in fata procurorilor.

In cauza a fost audiat, in calitate de martor, minorul Ene Matei loan, in varsta de 16 ani, supravietuitor al incendiului, la data audierii internat la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu Bucuresti care a declarat urmatoarele:

,,Imi amintesc ca era ora 04.50 cand dormeam cu fratele geaman Ene Luca in camera 19. Prima camera de sus (15) era Petru cu Victor, dupa camerele 16, 17 erau Anca cu Adre, prietenii fiului lui Cornel, in camera 20 erau parintii mei. Precizez ca toti eram la etaj cazati, din toti doar eu si mama mea am scapat. Toate camerele erau cu iesire in hol.

La ora 04.50 fratele meu a mers la toaleta si mi-a spus ca a simtit miros de fum in camera. M-am trezit si eu m-am uitat la ceas era 04.50, fratele meu a deschis usa, moment in care a intrat un fum puternic din hol. Fratele meu a inceput sa tipe foarte tare, s-au trezit toti chiar si cei de la pater. Fratele meu doar tipa. Eu am observat doar fum pe hol fara a vedea foc.

Dupa strigatele fratelui meu s-a trezit si tatal meu care a scos-o pe mama mea afara, iar eu m-am dus in camera si am luat telefonul. Nu puteam respira deloc, era fumul foarte dens, m-am lasat jos pentru a putea respira putin, iar Luca mi-a zis ce sa facem, eu i-am raspuns ca trebuie sa iesim afara. In momentele urmatoare l-am auzit pe tatal meu care tipa de neputinta. I-am auzit pe Petru si Victor care tipau de durere.l-am recunoscut deoarece erau voci de copii.

Eu am deschis usa si eu am iesit, Luca trebuia sa fie in spatele meu si nu stiu de ce nu a iesit cu mine.Pe hol era un fum foarte dens, m-am impiedicat de o persoana, cred ca atunci m-am ars la maini. Banuiesc ca focul s-a pornit la etajul unde ma aflam, pentru ca la parter nu era fum iar persoanele cazate la parter au avut timp sa se imbrace si sa iasa afara. Am cazut de la etajul 1 pe scari, iar jos in afara pensiunii se afla mama mea.

Cornel Dinicu prietenul meu mi-a spus ca a luat o masca de gaze ca sa urce la etaj, insa nu a reusit sa salveze pe cineva din cauza fumului.

Am ajuns afara nu puteam sa respir am vazut flacari la acoperis deasupra restaurantului si nu la camerele unde am fost cazati.

Flacarile nu ajunsese la camerele unde am fost cazati. Eu am mers spre deal, spre cort, cand am iesit afara moment in care m-am intalnit cu patronul Cornel Dinicu, care incerca sa stinga focul. Toti erau speriati. Pana la ajungerea pompierilor ferma ardea aproximativ jumatate. Pompierii au ajuns la 40 minute din momentul in care am simtit fumul.

Precizez ca in timp ce ma aflam in camera am sunat la 112 pentru 5-6 secunde, fara sa raspunda cineva, precizez ca aveam o problema la displayul telefonului. Cand am iesit afara ardea etajul, parterul nefiind afectat de flacari.

Cat am stat in ambulanta focul nu ajunsese la camere era doar fum. Apoi am vazut ca la intrarea in restaurant era foc, apoi am plecat cu ambulanta.

Consider ca focul a plecat de la mansarda, respectiv din livingul unde era televizorul. In acea camera fiind cel mai mult fum.

Stiam ca televizorul se incingea destul de des, iar un angajat al fermei le-a spus copiilor sa inchida televizorul pentru a se mai raci.

Eu am mers la culcare la 23.30, ramanand in living copiii care se jucau la televizor.Nu se fuma in toata zona de cazare de la mansarda si nici alcool nu s-a consumat.

Din cate am auzit dupa eveniment am inteles ca Andrei Nitescu s-a culcat la ora 03.30. La ora 04.30 la pensiune au mai venit alte persoane cazate de la alt eveniment unde au mers, acestea cazandu-se la parter. Cu cateva zile in urma au fost mutati o parte din clienti in alte casute deoarece nu functiona centrala, iar cazati la pensiune au ramas doar apropiatii. Nu au fost aduse calorifere si nu am observat alte mijloace de incalzire.

Pe holul de la mansarda am observat senzori de fum care nu au declansat.Persoanele cazate care au ajuns la ora 04.30, moment in care nu se declansase incendiul au venit cu o masina cu un sofer pe care nu-l cunosc si nu stiu ce a facut mai departe acest sofer. Din discutiile purtate cu prietenul meu Cornel Dinicu nu au rezultat date ca fiind in vreo stare conflictuala cu cineva”.

Un alt martor, angajat al pensiunii, a facut referire la televizorul mentionat de Ene.

„Cu ocazia audierii, martorul Stan Catalin Leonard, ospatar in cadrul SC Ferma Dacilor Production SRL, a declarat ca in data de 24 si 25.12.2023 a lucrat in intervalul 07.00-17.00. Martorul a precizat ca in data de 25.12.2023 la pensiune nu au fost foarte multi clienti, in zona de la etaj fiind cazate rudele patronului si copiii acestora.

Cu privire la centrala pe lemne, martorul cunoaste ca pe data de 24.12.2023 a suferit o defectiune care a fost remediata in sensul ca centrala pe lemne a fost scoasa din functiune, fiind pomita cea pe peleti.

De asemenea, martorul precizeaza ca in mansarda era montat un televizor de dimensiuni mari tip plasma, prins pe suport pe perete la o distanta mica de acesta. Martorul a mentionat ca acel televizor nu avea semnal TV si era utilizat preponderent de copiii care se jucau jocuri video.

Totodata, martorul adaugat ca dupa un timp mai indelungat de utilizare televizorul incepea sa se incinga. In zilele de 24 si 25.12.2023 televizorul a fost folosit de copiii celor cazati la ferma, acesta personal gasind televizorul pornit in dimineata de 24.12.2023 cand a venit la serviciu, lucru care s-a repetat si in dimineata zilei de 25.12.2023, cand a oprit televizorul de la buton, moment in care a simtit ca emana caldura.

Pe parcursul zilei de 25.12.2023 martorul precizeaza ca televizorul a fost folosit intreaga zi de catre copii, insa nu cunoaste daca televizorul mai era pornit in momentul in care acesta a plecat de la serviciu.
lemn.

De asemenea, martorul a mai specificat ca peretele din spatele televizorului era confectionat din lambriu de lemn”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: