EXCLUSIV Interceptari DNA: Numele unui fost ministru PSD al Transporturilor apare in dosarul spagii de 70.000 euro. „Daca mai eram ministru te ajutam cu mare drag, acum vin alegerile, tre’ sa fiu…”

news

Numele lui Razvan Cuc, fost ministru PSD al Transporturilor, apare in interceptarile din dosarul DNA privind spaga incasata de afaceristul Cezar Verziu pentru a interveni asupra unor persoane din conducerea Autoritatii Aeronautice Civile Romane (AACR). DNA cere arestarea preventiva a lui Verziu.

Iata un pasaj din referatul DNA cu propunerea de arestare, consultat de aktual24.ro:

VERZIU IONUT-CEZAR: Bai, am vorbit si cu RAZVAN, cu fostuʼ ministru al transporturilor…

PCM: Asa!

VERZIU IONUT-CEZAR: …ca suntem prieteni foarte apropiati de el si mi-a zis: „Bai, CEZAR! Eu, cand am fost la… ministrul transporturilor, la AERONAUTICA este o… este un cuib de… de viespi de la S.R.I. acolo.”. Deci, toti sunt pe servicii… toti din servicii, toti sunt pe combinatii, toti sunt pe nu stiu ce cacaturi.

PCM: Pai, hai sa facem combinatia cu ei! …[zambeste]…

VERZIU IONUT-CEZAR: Mi-a spus: „Daca mai eram eu ministrul transporturilor si mai era celalalt director, te ajutam cu mare drag. Stii bine ca te… te ajut de fiecare data, daʼ nu mai e asta. Este… este asta, NICOLAE, care nu… nu ma-nteleg cu el. Mai mult decat atat, acuma vin si alegerile, treʼ sa fiu…”, o sa candideze la senatori, „…si n-o sa-mi… sa-mi bat cuie-n talpa si nici n-am cum sa te-ajut, ca daca… daca aveam un prieten sa zic ca este apropiat, «Ba, du-te la ala si vorbeste cu el, …[neinteligibil]…!»”.

PCM: …[tuseste]… Nice! Tipic romanesc, mori cu dreptatea-n mana.

VERZIU IONUT-CEZAR: Da. Exact! Da.

Intr-un alt pasaj din interceptari, Verziu se lauda ca il cunoaste si pe Sorin Astratini, suspectat de legaturi cu mafia imobiliara:

PCM: Hai sa o rezolvam cumva.

VERZIU IONUT-CEZAR: Eu iti promit, adica iti spun sigur ca in fiecare zi vorbesc cu astia, le spun: „Ba, dati-mi solutie!” si o sa mai vorbesc si in alta parte. M-am intalnit cu prietenul meu, cu… tu-l stii… il pe SORIN ASTRATINI?

PCM: Am auzit, mi-e cunoscut numele.

VERZIU IONUT-CEZAR: Da, e prieten cu VLAD si cu CATALIN.

PCM: Nu stiu.

VERZIU IONUT-CEZAR: Si cu GEORGE, sau cu GEORGE …[neinteligibil]…

PCM: Poate, daca mi-l arati o poza, il stiu.

VERZIU IONUT-CEZAR: Daca scrii SORIN ASTRATINI pe Google, vin astia de la politie care …[neinteligibil, rade]… cica ai treaba cu el. SORIN ASTRATINI.

PCM: SORIN?

VERZIU IONUT-CEZAR: ASTRATINI.

PCM: A… STRA… TI… NI.

VERZIU IONUT-CEZAR: VLAD mi l-a prezentat pe SORIN. Vlad cu… Vlad, de fapt. Am inteles ca el… ei sunt prieteni.

PCM: Ce fata are, sa moara ma-sa! Uite, perfect!

VERZIU IONUT-CEZAR: Da …[neinteligibil]…

PCM: Deci…

VERZIU IONUT-CEZAR: Se ocupa numai de avize, numai a… numai asta facea omul asta: autorizatii, avize, cacat… tot.

PCM: Ai afl… pa… pana la urma cum a ramas?

VERZIU IONUT-CEZAR: Nimic nu-i mai dai! Stai… vreau sa rezolvam.

Alte interceptari, in care cei doi bat balma pe cuantumul spagii:

In continuarea discutiei din data de 29 iunie 2024, in data de 01 iulie 2024, VERZIU IONUT CEZAR si PCM au purtat din nou discutii, cu ocazia carora au fost transmise conditiile finale pe care PCM trebuia sa le indeplineasca pentru obtinerea avizului, respectiv remiterea catre VERZIU IONUT CEZAR a sumei de 70.000 euro. Din acesti bani, VERZIU IONUT CEZAR ar trebui sa opreasca pentru el 5.000 euro, ca pret al traficarii influentei, urmand ca restul de 65.000 euro sa ajunga la directorul general al AACR.

Din continutul dialogului purtat intre cei doi au rezultat urmatorele:

„PCM: Deschide usa crestine!

VERZIU IONUT-CEZAR: Nu ca …[se balbaie]… tocmai ce am ajuns si eu.

PCM: Esti singur sau…?

VERZIU IONUT-CEZAR: Ihi. Vrei apa?

PCM: Nu ca am venit cu apa de la mine.

VERZIU IONUT-CEZAR: Cum?

PCM: Am luat apa, am luat apa de la mine.

VERZIU IONUT-CEZAR: Stai sa-mi iau si eu o cafea. Ce faci, cum esti?

PCM: Bine, tot …[neinteligibil]…

VERZIU IONUT-CEZAR: Ia sa-mi iau si eu tigarile.

[Conform imaginilor video, VERZIU IONUT-CEZAR ia loc pe fotoliu, PCM se aseaza pe canapea, dupa care dialogul continua astfel:]

PCM: Ia zi!

VERZIU IONUT-CEZAR: 65 si cat imi dai mie?

PCM: Pai, tu sa zici!

VERZIU IONUT-CEZAR: A?

PCM: Tu zi! Ca pe… pe mine ma intereseaza…

VERZIU IONUT-CEZAR: …[neinteligibil]… azi, azi o rezolvam!

PCM: Pe mine ma intereseaza totalul!

VERZIU IONUT-CEZAR: Nu stiu! …[neinteligibil]… 5.000 ma gandeam eu, nu stiu.

PCM: O.K.!

VERZIU IONUT-CEZAR: Nici prea… sa nu fiu prea tigan.

PCM: Si in cat timp?

VERZIU IONUT-CEZAR: A… scoate-i …[neinteligibil]…

[In continuare, pe fundal se aude sunetul specific unui telefon mobil, iar conform imaginilor video, VERZIU IONUT-CEZAR se ridica de pe fotoliu si poarta o  convorbire telefonica redata in continuare sub forma de monolog, astfel:]

VERZIU IONUT-CEZAR: […] Ia zi! […] Pai …[neinteligibil]… nu? […] Bine, bine, bine, bine, pup, pa! […] Bine! […] Bine, hai, pa-pa! […].

[In continuare, VERZIU IONUT-CEZAR incheie convorbirea telefonica, iar conform imaginilor video revine pe fotoliu si reia dialogul cu PCM, astfel:]

VERZIU IONUT-CEZAR: …[neinteligibil]…

PCM: A?

VERZIU IONUT-CEZAR: Scoate-i …[neinteligibil]…

PCM: O.K.! Dar ti-am zis ca am nevoie de vreo 2 zile, cam asa.

VERZIU IONUT-CEZAR: …[neinteligibil]… da, da, mi-a zis, da! …[neinteligibil]… O.K., am zis ca cu una, doua zile …[neinteligibil]…

PCM: Si dupa aia?

VERZIU IONUT-CEZAR: Dupa aceea, dupa ce te cheama …[neinteligibil]… sa semnezi …[neinteligibil]… totul este in regula, dupa aceea dau drumul la bani! …[neinteligibil-vorbesc in acelasii timp]…

PCM: Dupa ce semnez eu?

VERZIU IONUT-CEZAR: Pai, sa-ti dea semnat. Nu semnezi tu, semneaza …[neinteligibil]… ca este O.K.!

PCM: A!

VERZIU IONUT-CEZAR: Nu semnezi tu!

PCM: A!

Cezar Verziu a fost retinut miercuri pentru ca a cerut spaga 70.000 de euro pentru a-si „trafica presupusa influenta pe care ar fi lasat sa se creada ca ar avea-o asupra unor persoane din conducerea Autoritatii Aeronautice Civile Romane”.

In 2020, Verziu a aparut ca afacerist de succes in Ziarul Financiar. „Compania infiintata in 2012 de Cezar Verziu si Alex Stan, cu afaceri in 2019 de 1,6 milioane de euro, produce si distribuie catre mai multe lanturi de retail, benzinarii si magazine de cartier aproximativ 200.000 de sandwichuri lunar. Fabrica se afla in Bucuresti si se intinde pe o suprafata de 1.200 mp”, relata ZF.

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 03 iulie 2024, a unui inculpat, persoana fizica, pentru comiterea infractiunii de trafic de influenta in forma continuata.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In luna iunie 2023, inculpatul ar fi pretins de la un om de afaceri suma de 33.500 euro (1.000 euro/metru de inaltime, incepand de la inaltimea de 46 m, avand in vedere ca solicitarea omului de afaceri era pentru construirea unui imobil cu inaltimea de 79,50 m), pentru a-si trafica presupusa influenta pe care ar fi lasat sa se creada ca ar avea-o asupra unor persoane din conducerea Autoritatii Aeronautice Civile Romane (AACR) si ca-i va determina pe acestia sa emita cu celeritate un aviz necesar edificarii unui proiect imobiliar pe raza municipiului Bucuresti.

Ulterior, pretentiile inculpatului ar fi crescut, astfel ca, in perioada 01-03 iulie 2024, acesta ar fi pretins de la aceeasi persoana suma de 70.000 euro, bani pe care i-ar fi primit in data de 03 iulie 2024, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante.

Inculpatului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 04 iulie 2024 inculpatul urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, a transmis DNA.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: