EXCLUSIV Raspunsul PSD la ordonanta lui Citu. Vrea sa treaca prin Parlament masuri economice care vor arunca in aer bugetul national

politica

PSD intentioneaza sa adopte in Parlament un set de masuri economice populiste care vor afecta grav bugetul national, in contextul in care criza sanitara va fi urmata de o criza economica severa. Aktual24.ro a intrat in posesia proiectului de lege al PSD privind „adoptarea unor masuri fiscal-bugetare pentru sprijinirea mediului de afaceri”.

Masurile propuse de PSD vor avea un impact extrem de ridicat asupra bugetului, daca vor fi adoptate. Legea pesedista prevede, printre altele, esalonarea impozitului pe venituri din salarii, a obligatiilor fiscale ale firmelor si a contributiilor sociale. Proiectul mai contine si eliminarea platii licentelor de transport, a taxelor de drum si a comisioanelor la tranzactiile cu cardul.

De asemenea, proiectul PSD mai prevede ca se suspenda, pana la finalul anului, plata impozitului pe venit, a contributiilor sociale si a taxelor locale (pentru trimestrele I si II ale anului in curs) pentru firmele din domeniul turismului, transporturilor, alimentatiei publice. De aceleasi prevederi ar beneficia si societatile organizatoare de evenimente de promovare, firmele de constructii, medicii stomatologi, avocatii, notarii, florarii, frizeriile, saloanele de igiena personala, cofetar-patiserii, precum si orice alt operator economic care si-a incetat activitatea ca urmare a instituiri starii de urgenta, sub conditia mentinerii locurilor de munca existente la data de 01.03.2020.

In plus, se dimnueaza plafonul certificat de amanare a platii TVA in vama de la suma de 100.000.000 lei la suma de 100.000 lei.

De asemenea, bugetul pentru programul Rabla Clasic de la Ministerul Mediului se dubleaza, in timp ce Rabla Electrocasnice creste de 10 ori, iar pentru alimente se introduce taxarea inversa.

Proiectul de lege al PSD nu are inca prevazut si impactul bugetar al acestor masuri. Proiectul va fi depus in zilele urmatoare, au precizat surse politice pentru aktual24.ro.

Iata masurile propuse de PSD

Lege privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare pentru sprijinirea mediului de afaceri

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. 1

Se esaloneaza plata impozitului aferenta veniturilor din salarii si veniturilor asimilate salariilor asa cum sunt definite in Legea 227/2015 Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, pentru o perioada de 90 de zile concomitent cu acordarea unei bonificatii de 10% contribuabililor care inteleg sa nu acceseze optiunea de reesalonare. Facilitatea se aplica numai contribuabililor care mentin locurile de munca existente la data de 01.03.2020, cu exceptia marilor contribuabili.

Art.2

Se acorda linii de credit pentru acoperirea deficitelor temporare ale capitalului de lucru prin intermediul bancilor cu capital de stat (CEC Bank, Eximbank), cu termen intre 3 si 10 ani, cu dobanda cuprinsa intre 0% si 50 % din ROBOR la 3 luni afisat de Banca Nationala a Romaniei, pentru persoanele fizice, pentru intreprinderi mici si mijlocii (”IMM”), intreprinderi individuale, institutii financiare, asociatii familiale, pentru a stimula revenirea rapida a activitatii.

Art.3

Se acorda garantii guvernamentale companiilor pentru a contracta finantari bancare pentru sustinerea activitatii curente, inclusiv a somajului tehnic. Se stabilesc scheme de garantare, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile mici si mijlocii (”FNGCIMM”) si Fondul Roman de Contragarantare (”FRC”) pentru imprumuturile in valoare de maximum 15 milioane RON pentru fiecare companie cu posibilitatea garantarii acestor credite cu pana la 100% , cu perioada extinsa de gratie, fara plata ratelor in primele sase luni, cu acordarea unei bonificatii de 10% din dobanda aferenta creditului pentru cei care nu beneficiaza de perioada de gratie

Art. 4

Se acorda garantii guvernamentale companiilor exportatoare pentru sustinerea activitatii curente, inclusiv a somajului tehnic. Schemele de garantare vor fi acordate de Eximbank cu plafon de 5 miliarde lei si posibilitatea garantarii cu pana la 100% a creditului cu perioada extinsa de gratie fara plata ratelor.

Art.5

Se esaloneaza obligatiile fiscale inregistrate la data intrarii in vigoare a prezentei legi,pe o perioada de pana la 90 de zile ,fara a fi calculate dobanzi si penalitati de intarziere pentru aceasta perioada, pentru companiile aflate in dificultate financiara,probata cu situatii financiare interimare intocmite in acest sens. Se considera o companie in dificultate financiara ,acea companie care inregistreaza o diminuare a cifrei de afaceri cu cel putin 25% in luna martie a anului 2020 fata de aceeasi perioada a anului 2019, cu exceptia celor infiintate ulterior martie 2019, care se vor raporta la ultimele 2 luni de activitate.

Se acorda o bonificatie de 5% din obligatia fiscala pentru cei care nu beneficiaza de esalonarea platii.

Art. 6

Se compenseaza din oficiu sumele de restituit de la bugetul de stat cu obligatiile fiscale scadente ale contribuabililor persoane juridice, iar pentru sumele care fac obiectul compensarii, daca aceasta nu s-a realizat la data scadentei, din oficiu, nu se vor calcula accesorii.

Art. 7

Livrarile de bunuri si servicii precum si contravaloarea lucrarilor executate in cadrul contractelor de investitii, se vor achita de catre autoritatile administratiei publice centrale si locale in termen de 10 zile lucratoare de la data receptionarii acestora.

Art. 8.

Se vor deconta, in termen de 5 zile lucratoare, sumele prevazute in cererile de rambursare a indemnizatiilor pentru concediile medicale depuse de angajator.

Art. 9

Se suspenda, pana la data de 31.12.2020, plata impozitului pe venit, a contributiilor sociale si a taxelor locale, pentru trimestrele I si II ale anului in curs, pentru firmele din domeniul turismului, transporturilor, de alimentatie publica si societatile organizatoare de evenimente de promovare, constructi, medici stomatologi, avocati, notari, florarii, frizerii, saloane igiena personala, cofetarii-patiserii, precum si orice alt operator economic care si-a incetat activitatea ca urmare a instituiri starii de urgenta , sub conditia mentinerii locurilor de munca existente la data de 01.03.2020.

Art. 10.

Se suspenda, pana la data de 31.12.2020, plata pentru licente de transport, taxe de drum, taxele stabilite de catre Autoritatea Rutiera Romana, taxa de pod, datorate de catre companiile din domeniul transportului.

Art. 11.

Se suporta prin bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, toate cheltuielile efectuate de catre agentii economici cu materialele specifice pentru prevenirea raspandirii virusului.

Art. 12

Toate rezervele bilantiere utilizate pentru acordarea de plati salariale nu se vor impozita. Actionarii care utilizeaza profitul nerepartizat sau care renunta la profiturile repartizate drept dividende pentru salarii sunt scutiti de orice sarcina fiscala, in limita unui plafon de sase salarii medii lunare din societatea respectiva.

Art. 13

Se diminueaza plafonul certificat de amanare a platii TVA in vama de la suma de 100.000.000 lei la suma de 100.000 lei.

Art. 14

(1)Se amana termenul de implementare a proiectelor finantate prin Start-up Nation 2018 pana la data de 31.12.2020.

(2)Se anuleaza clauza din contractele operatorilor economici cu statul roman referitoare la numarul minim de angajati, astfel incat si ei vor putea beneficia de prevederile legale privind trimiterea in somaj tehnic .Se introduce in toate contractele de start-up clauza de forta majora care sa poata fi utilizata pe perioada starii de urgenta.

Art. 15

(1) Pentru proiectele finantate de la bugetul de stat, bugetele locale si/sau din fonduri europene se pot modifica sau actualiza valorile si sumele initiale ale produselor, serviciilor si lucrarilor, daca beneficiarul demonstreaza o fluctuatie a pretului creata de efectele globale ale COVID-19 .

(2) Solicitarea se va formula doar pentru proceduri de achizitie ce urmeaza a fi initiate si nu se aplica procedurilor aflate in derulare sau finalizate in ultimele 3 luni, chiar daca produsul, serviciul sau lucrarea nu au fost furnizate.

(3) Diferentele de sume rezultate prin aceasta actualizare a costurilor vor fi asigurate de la bugetul de stat, pentru proiectele finantate guvernamental sau local si/sau din fonduri europene, prin realocarea sumelor rezultate din economii realizate la apelurile anterior desfasurate, pentru proiectele cu finantare U.E.

(4) In situatii justificate,se acorda la cererea UAT-urilor credite de trezorerie cu dobanda subventionata de stat,in valoare de maximum 140.000 RON , pe o perioada de maximum 24 de luni ,exclusiv pentru achizitii de materiale si servicii destinate combaterii pandemiei.

Art. 16

Autoritatile competente organizeaza coridoare de transport marfa, inclusiv prin combinarea circulatiei rutiere cu circulatia feroviara, astfel incat camioanele sa fie incarcate in vagoane speciale pentru asigurarea unor fluxuri de materii prime.

Se va creea un coridor (verde) la frontiera pentru transportul produselor agroalimentare, al materiilor prime si ingredientelor necesare productiei alimentare, inclusiv productiei de furaje si de alimente pentru animale.

Art. 17

Autoritatile competente organizeaza terminale de marfuri care sa deserveasca firmele exportatoare si sa implementeze anumite proceduri speciale in vama pentru soferii de pe TIR-uri care tranziteaza sau vin din zonele de risc.

Art. 18

Salariatii pot beneficia de zile libere platite in avans care vor fi recuperate prin ore suplimentare, cu posibilitatea depasirii temporare a plafoanelor impuse de legislatia actuala.

Art19

Se elimina comisioanele percepute comerciantilor la plățile electronice cu cardul.

Art. 20

Plata la produsele alimentare de către marile lanțuri de magazine catre furnizorilocali va fi efectuata in termen de 5 zile lucratoare, de la emiterea facturii.

Art. 21

Se instituie taxarea inversă a TVA-ului in cazul produselor alimentare, pană la data de 31.12.2020.

Art. 22

Se asigura din Fondul De Garantare a Creditului Rural (”FGCR”) garantarea in procent de 100% a proiectelor declarate eligibile pe fonduri europene in cadrul Agentiei pentru finantarea investitiilor rurale (”AFIR”), in perioada aprilie–decembrie 2020.

Art. 23

Ministerul Mediului Apelor si Padurilor , prin Administratia Fondului de Mediu (”AFM”) va dubla bugetul Programului Rabla Clasic de la 405 milioane lei la 910 milioane lei, care va fi utilizat numai pentru autovehicule achizitionate de la producatorii autohtoni. Programul Rabla Plus in valoare de 140 milioane lei milioane lei pentru anul 2020 se va utiliza numai pentru achizitiile facute de catreinstitutiile publice. Suplimentarea bugetului pentru aceasta masura se va realiza prin redistribuirea de catre AFM a bugetelor aferente altor programe.

Art. 24

Ministerul Mediului Apelor si Padurilor , prin AFM va mari bugetul Programului Rabla pentru Electrocasnice de la 30 de milioane lei la 300 milioane lei. Banii pentru aceasta masura vor fi redistribuiti de catre AFM de la alte programe, care va fi utilizat numai pentru echipamentele producatorilor autohtoni.

Art. 25

Ministerul Finantelor Publice acorda garantii guvernamentale, prin FNGCIMM si FRC, in cadrul programelor institutiilor de credit privind achizitia de creante de la IMM-uri.

Art. 26

Pe perioada stari de urgenta toate companiile afectate pot solicita activarea clauzei de forta majora din contractele in derulare doar in baza declaratiei pe propria raspundere din care rezulta diminuarea incasarilor.

Art. 27

Guvernul Romaniei, prin ministerele de resort, emite norme metodologice de aplicare a prezentei legi, in termen de 10 zile lucratoare.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: