Exercitii militare SUA-Coreea de Sud in urma lansarilor de rachete nord-coreene

externe

Coreea de Sud si Statele Unite au inceput, vineri, exercitii militare comune cu un portavion american, a anuntat armata sud-coreeana, citatata de Reuters.

Exercitiile militare vor avea loc in apele din largul coastei de est a Coreei de Sud pe 7 si 8 octombrie, au declarat sefii de stat major din Coreea de Sud. Exercitiile au loc dupa ce Coreea de Nord a lansat joi doua rachete balistice in mare, iar mai tarziu a efectuat un exercitiu military cu aeronave de razboi in apropierea granitei cu Sudul.

„Vom continua sa ne consolidam capacitatile operationale si disponibilitatea de a raspunde oricaror provocari din partea Coreei de Nord”, potrivit oficialilor din Coreea de Sud.

Ca raspuns la lansarea de catre Coreea de Nord a unei rachete care a survolat zona de nord a Japoniei, au avut deja loc exercitii trilaterale cu nave de razboi din Japonia si Coreea de Sud.

In cadrul unei conferinte video, inalti oficiali din Japonia, Coreea de Sud si Statele Unite au discutat vineri ultimele evolutii ale situatiei, condamnand lansarile nord-coreene si apreciind ca recentele exercitii maritime trilaterale au imbunatatit capacitatea de a raspunde Coreei de Nord, a declarat Ministerul Apararii din Coreea de Sud intr-o declaratie.

Intr-o intalnire cu ministrul sud-coreean al apararii Lee Jong-sup, amiralul John Aquilino, comandantul Comandamentului Indo-Pacific al SUA, a declarat ca provocarile Coreei de Nord ameninta serios securitatea regiunii. El a subliniat ca fortele sale vor sprijini in mod activ eforturile de descurajare si de a raspunde amenintarii nord-coreene, a declarat ministerul intr-o declaratie separata.

Lee a organizat, de asemenea, o intalnire a inaltilor oficiali pentru a discuta despre cele mai recente lansari si pentru a evalua sistemul de aparare „cu trei axe” al Coreei de Sud, conceput pentru a contracara amenintarile militare ale Coreei de Nord, inclusiv planuri de razboi care implica atacuri preventive, daca este necesar.

El a subliniat necesitatea de a transmite un mesaj clar „ca dezvoltarea nucleara nu va face decat sa creeze o situatie mai dificila pentru Coreea de Nord”, a spus ministerul apararii intr-un comunicat.
Exercitiul militar de ieri al Coreei de Nord cu cel putin opt avioane de lupta a determinat Sudul sa desfasoare in zona forte militare.

Joi, Coreea de Nord a condamnat Statele Unite pentru repozitionarea portavionului in apropierea peninsulei, spunand ca reprezinta o amenintare grava la adresa stabilitatii situatiei.

Intr-o declaratie, Ministerul de Externe nord-coreean a criticat, de asemenea, Washingtonul pentru ca a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite cu privire la lansari, spunand ca acestea sunt „contramasuri juste” in urma exercitiilor comune SUA-Coreea de Sud.

Comentarii: