Exercitiile fizice efectuate dimineata sunt cele mai eficiente pentru pierderea in greutate, potrivit unui nou studiu

life

Sport

Daca principalul dvs. obiectiv de fitness este pierderea in greutate, poate doriti sa luati in considerare momentul din zi in care faceti exercitii fizice. Un nou studiu ofera indicii care v-ar putea ajuta sa va maximizati eforturile, potrivit CNN.

Exercitiile fizice efectuate intre 7 si 9 dimineata au fost asociate cu o circumferinta a taliei si un indice de masa corporala mai mici decat in cazul persoanelor care fac exercitii in timpul amiezii sau seara, potrivit unui studiu publicat marti in revista Obesity.

„Aceasta este o noua cercetare interesanta care este in concordanta cu un sfat comun pentru indeplinirea obiectivelor de exercitii fizice – si anume, programati exercitiile fizice dimineata, inainte de e-mailuri, apeluri telefonice sau intalniri care v-ar putea distrage atentia”, a declarat Rebecca Krukowski, un psiholog clinician cu expertiza in gestionarea comportamentala a greutatii, care nu a fost implicata in studiu, intr-un comunicat de presa.

Legaturi pozitive intre activitatea fizica moderata spre viguroasa si pierderea in greutate au fost raportate anterior de alti cercetatori. Cu toate acestea, constatarile privind cel mai bun moment pentru a face exercitii fizice pentru a pierde kilograme au fost mixte, astfel ca autorii ultimului studiu au analizat ce influenta ar putea avea desfasurarea de activitati la ore diferite asupra relatiei dintre exercitiile fizice si obezitate.

Autorii au studiat datele privind sanatatea si activitatea de la 5.285 de persoane care au participat la ciclurile din 2003-2006 ale National Health and Nutrition Examination Survey al Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA. (Cercetatorii au ales acei ani specifici pentru ca atunci au fost folosite pentru prima data in cadrul sondajului accelerometrele, sau dispozitivele de urmarire a activitatii).

Dupa ce participantilor li s-a inregistrat IMC si circumferinta taliei, acestia au purtat dispozitive de urmarire a activitatii pe soldul drept in timpul orelor de veghe timp de 10 ore sau mai mult in fiecare zi, timp de patru pana la sapte zile.

Cei care faceau exercitii fizice dimineata – intre 7 si 9 dimineata – aveau un IMC mediu de 27,5, in comparatie cu cei care faceau exercitii fizice la pranz si seara, care aveau un IMC mediu de 28,3. Amiaza a fost definita ca fiind intre orele 9.00 si 16.00, iar seara intre orele 17.00 si 20.00. Circumferinta medie a taliei, ajustata in functie de calitatea dietei si de aportul caloric, a fost de 96 centimetri , 97,8 centimetri si, respectiv, 97,5 centimetri.

Aceste constatari au fost valabile indiferent de sex, etnie, educatie, consum de tutun, consum de alcool sau comportament sedentar. In plus, chiar si in randul persoanelor care au respectat toate orientarile privind activitatea fizica – cel putin 150 de minute pe saptamana – efectuarea exercitiilor dimineata a fost asociata cu cele mai mici IMC si talie.

„Aceasta cercetare a adaugat dovezi valoroase care se bazeaza pe un esantion national de (participanti) din SUA, ceea ce nu a mai fost facut pana acum pe tema momentului in care se face miscare si a pierderii in greutate”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Tongyu Ma, profesor asistent de cercetare in domeniul stiintelor de reabilitare la Universitatea Politehnica din Hong Kong, prin e-mail.

Cu toate acestea, IMC-ul si talia participantilor au fost masurate inainte de perioada de urmarire a activitatii si nu au fost masurate din nou dupa aceea – astfel incat autorii nu au putut dovedi ca exercitiile fizice de dimineata au avut un impact direct asupra oricareia dintre aceste masuratori.

Ma planuieste sa faca mai multe studii pentru a confirma rezultatele si daca exista o relatie de cauzalitate intre a face exercitii fizice dimineata si a avea un IMC si o dimensiune a taliei mai mici, a spus el.

De ce ar putea conta ora

Motivele din spatele acestor constatari pot avea legatura atat cu fiziologia, cat si cu obiceiurile de viata, au declarat expertii.

Din cauza designului studiului, „nu se stie daca persoanele care fac exercitii fizice in mod constant dimineata ar putea fi sistematic diferite de cele care fac exercitii fizice in alte momente, in moduri care nu au fost masurate in acest studiu”, a declarat Krukowski, profesor de stiinte ale sanatatii publice si codirector al Community-Based Health Equity Center de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Virginia.

„Persoanele care fac exercitii fizice in mod regulat dimineata ar putea avea un program mai previzibil, cum ar fi mai putin probabil sa lucreze in schimburi sau mai putin probabil sa aiba responsabilitati de ingrijire care impiedica exercitiile fizice de dimineata”, a adaugat ea. „Programele previzibile ar putea avea si alte efecte avantajoase asupra greutatii care nu au fost masurate in acest studiu, cum ar fi cu durata (sau) calitatea somnului si nivelul de stres.”

In plus, este posibil ca oamenii matinali sa fie biologic diferiti de cei care fac exercitii de noapte, au spus expertii.

Pe baza studiilor anterioare, au remarcat autorii, cei care fac exercitii dimineata au fost mai predispusi sa aiba un aport caloric zilnic mai mic si sa cheltuiasca pasiv mai multa energie atunci cand nu fac exercitii.

In cel mai recent studiu, cei care au facut exercitii dimineata au fost cei mai sedentari, chiar daca aveau cel mai mic IMC si circumferinta taliei.

„Mie personal imi place acest lucru pentru ca imi spune ca, atata timp cat fac exercitii dimineata, este in regula sa stau la birou si sa ma concentrez asupra muncii pentru restul zilei fara sa ma ingrijorez de cresterea in greutate”, a declarat Ma prin e-mail.

O pierdere mai mare in greutate poate rezulta, de asemenea, din efectuarea de exercitii fizice care sunt mai concentrate sau mai structurate, au spus autorii – un alt model pe care l-au gasit in randul grupului de dimineata.

Daca va puteti incadra, „exercitiile aerobice de dimineata devreme – cum ar fi mersul pe bicicleta, alergatul sau chiar mersul pe jos rapid pentru inceput – reprezinta un instrument promitator pentru pierderea in greutate”, a spus Ma. „Cei mai multi oameni sunt de fapt mai predispusi sa se tina de o rutina de antrenament de dimineata decat de cea de la amiaza sau de seara”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: