Exista un precedent in UE. Partid aflat la putere, pus sub acuzare de procurorul general: „Grupare infractionala”

politica

In anul 2011, procurorul general al Croatiei, Mladen Bajic, a pus sub acuzare partidul aflat la guvernare, Hrvatska Demokratska Zajednica (HDZ). Partidul, ca entitate juridica, a fost descris in rechizitoriu drept „grupare infractionala”. In aceste zile, in Romania, si PSD prin atacurile si amenintarile la adresa ordinii de drept din Romania poate fi catalogat o grupare infractionala.

In 2011, dupa ce fostul trezorier al HDZ a depus marturie in fata USKOK (Biroul pentru Combaterea Coruptiei si a Crimei Organizate), echivalentul DNA din Romania, despre fondurile ilegale cu care partidul si-a finantat campaniile electorale, procurorul general al Croatiei a decis sa puna sub acuzare HDZ, ca entitate juridica. Partidul a fost catalogat drept „grupare infractionala” si „asociatie de raufacatori”.

Asemanarile cu PSD nu se opresc aici.

Lider al partidului in perioada 2000-2009 a fost Ivo Sanader. Acesta a fost si premier intre 2003-2009. Numeroasele scandaluri de coruptie in care aparea numele lui l-au determinat, in 2009, sa demisioneze si sa puna in locul lui in fruntea guvernului croat o apropiata a sa, Jadranka Kosor. Ea a fost prima femeie care a devenit premier in Croatia.

In 2010, Sanader a fost pus sub acuzare de procurorii USKOK, fiind implicat in doua cazuri de coruptie la nivel inalt. Sanader a fugit imediat din tara, insa a fost prins a doua zi in Austria fiind extradat in Croatia in iulie 2011. In noiembrie 2011, Sanader a fost condamnat la 10 ani de inchisoare cu executare. La apel, fostul premier a reusit sa isi reduca putin din pedeapsa, obtinand 8 ani si jumatate de inchisoare.

In 2015, Curtea Constitutionala a Croatiei i-a anulat sentinta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: