Exit-Poll: Victorie clara a extremei-drepte la alegerile din Italia. Extremistii au impreuna peste 42% din voturi

externe

Victorie a extremei drepte in alegerile din Italia, arata sondajele realizate la iesirea de la urne citate de televiziunile de stiri din Italia.

Mai multe sondaje de la iesirea de la urne au inceput sa apara si, desi procentele variaza usor, toate arata acelasi lucru: partidul Fratelli d’Italia (FdI) al lui Giorgia Meloni si coalitia de dreapta cu aliatii sai, Liga de extrema-dreapta a lui Matteo Salvini si Forza Italia a fostului premier Silvio Berlusconi, este de asteptat sa obtina o majoritate clara in ambele camere ale Parlamentului.

FdI a obtinut intre 22% si 26% din voturi, potrivit radiodifuzorului national RAI, citat de thelocal.it.

Coalitia de extrema-dreapta este cotata la 42%, iar mica coalitie de centru-stanga condusa de PD la 28%.

Potrivit primului sondaj Instant Poll realizat de Quorum/Youtrend pentru Sky Tg24, Fratelli d’Italia este cotat la 23,5%, Pd la 20,3%, M5S la 16,4%, Lega 9,6%. Prin urmare, coalitia de dreapta a ajuns la 42% (228 de locuri in Parlament).

Guvernul care va fi instituit va trebui sa gestioneze cresterea spectaculoasa a preturilor, in conditiile in care Italia are o datorie de 150% din PIB, cea mai ridicata din zona euro dupa Grecia. In acest context, Planul european de redresare post-pandemie, al carui principal beneficiar este de departe Italia, va fi indispensabil pentru mentinerea peninsulei pe linia de plutire.

„Italia nu-si poate permite sa se priveze de aceste sume de bani”, a declarat pentru AFP istoricul Marc Lazar, caracterizand drept „foarte limitata marja de manevra a lui Meloni asupra economiei”. Ea ar putea in schimb sa se razboiasca cu Bruxellesul alaturi de Varsovia si Budapesta „in ceea ce priveste chestiunile de aparare a interesului national in raport cu interesele nationale”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: